8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Lágy zene mellett kevesebb ételt fogyasztunk

2014. október 25.
1.8321
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy friss tanulmány szerint már az sem mindegy, hogy milyen zenére fogyasztjuk el ételeinket, a Cornell Egyetem kutatói ugyanis bebizonyították, hogy lágy zene hatására lényegesen kevesebbet esznek az emberek.


Az egyetem szakemberei szerint az étvágy csökkentésében és a mielőbbi teltségérzet elérésében is segíthet, ha étkezés közben lágy zenét hallgatunk, a kutatás során ugyanis kiderült, hogy mintegy 175 kalóriával kevesebbet fogyasztanak azok, akik evés közben kellemes dallamokkal kényeztetik fülüket. A bizonyítás azért rendkívül megdöbbentő, mert a múltban éppen az a téveszme terjedt el az éttermek között, hogy amennyiben lágy zenével kényeztetik vendégeiket az étkezések alatt, akkor azok több ételt rendelnek és többet is fogyasztanak majd.

A kutatócsoport elsősorban gyorséttermi láncolatoknál végezte felméréseit, ahol azt tapasztalták, hogy bár lágy zenét hallgatva nem rendeltek sem mást, sem többet az emberek, de a szokásosnál jelentősen kevesebb ételt fogyasztottak. Számokban a kutatók közel 20 százalékos különbséget állapítottak meg, ami kis híján 200 kalóriányi mínuszt is jelent a vendégek számára. A kutatók a jövőben nagy hangsúlyt kívánnak fektetni az étkezés és a zene összefüggésére, valamint az ezen alapuló új diétás módszerek kifejlesztésére.
2 hozzászólás

csillucs

10 éve, 3 hónapja és 20 napja

Én nem szeretek zenét hallgatni kaja közben.

válasz erre

monyó

10 éve, 3 hónapja és 20 napja

Ez az egész evés / nem evés dolog kizárólag azon múlik hogy az ember mennyit akar, vagy tud enni. Ha valaki túlsúlyos és nincs ereje visszafogni magát akkor teljesen mindegy mit hallgat.

válasz erre