3 °C
szórványos felhőzet
2024. március 19., kedd
József, Bánk

Kutatás igazolja: a parfümöd ugyanolyan légszennyező, mint az autód!

2018. február 25.
7.5221
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A légszennyezés kapcsán az esetek jelentős többségében hajlamosak vagyunk kizárólag a közlekedésre, de főként az autókra mutogatni, és az autósokat okolni azért, mert éppen megnövekedett a légszennyezés mértéke, holott egy új tanulmány bebizonyította, hogy ez egy kifejezetten egyoldalú nézőpont. Vannak ugyanis olyan termékek az életünkben és a háztartásunkban, melyeket egyrészt minden nap úgy és annyiszor használjuk, mint az autónkat, de közben eszünkbe sem jut, hogy velük ugyanúgy károsíthatjuk környezetünket, mint a kipufogógázzal.


A Los Angeles-i Egyetem tudósai ugyanis a napokban nyilvánosságra hoztak egy friss tanulmányt, amiből megtudtuk, hogy a városok légszennyezésében a parfümök vagy éppen a festékek ugyanolyan szerepet játszanak, mint a gépjárművek. Sőt mi több, a kutatásból kitudódott, hogy ezek nemcsak a tiszta levegőre, hanem az egészségünkre is rendkívül negatív hatással vannak.

Kutatás igazolja: a parfümöd ugyanolyan légszennyező, mint az autód! - 2. kép

A tudósok egészen pontosan olyan hétköznapi eszközöket vetettek alá vizsgálatoknak, mint a parfümök, a dezodorok, a körömlakk lemosók, valamint a mosogatószerek, melyekről kiderült, hogy használatuk után levegővel és napfénnyel érintkezve olyan reakciót produkálnak, melyek különféle láthatatlan, gáz halmazállapotú vegyületeket bocsájtanak ki, amelyek negatív hatást gyakorolnak az ózonrétegre. A kutatás legmeglepőbb része azonban az volt, hogy ezek a vegyületek olyan részecskéket képeznek, melyek nemcsak a levegő minőségét károsítják, hanem a tüdőnket is.

A szakértők összevetették ezeket a gázokat a közlekedés során keletkező füstökkel, és azt találták, hogy ugyanolyan nagy mennyiségben tartalmaznak káros hatású vegyületeket. Ezt követően számításba kezdtek, és azt találták, hogy csak az Egyesült Királyságban éves szinten közel 30 ezer ember korai halálát okozzák az efféle gázok, vagyis elég jelentős negatív hatást fejtenek ki ahhoz, hogy foglalkozni kelljen a dologgal.

Kutatás igazolja: a parfümöd ugyanolyan légszennyező, mint az autód! - 3. kép

Brian McDonald, a kutatás egyik vezetője kifejtette, hogy a közlekedés területén egyre gyakoribbak a zöld technológiák, melyek tisztábbá teszik a levegőt, azonban az efféle szerves vegyületekre is nagy figyelmet kellene szentelnünk világszerte. A kutatás kitért arra, hogy mivel az említett termékeket rendszerint zárt helyiségekben alkalmazzuk, ezért az egészségügyi kockázatuk még magasabb, mint az autók által kibocsájtott füstgáznak, ergo használatukat szabályozni kellene.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 7 hónapja

Mostantól sokkal kevesebb parfümöt fogok használni, vagy utána járok hol lehet "egészséges" parfümöt kapni. Ez sokkoló!

válasz erre

Enci

6 éve, 7 hónapja és 1 napja

Sokan ebbe tényleg nem gondolnak bele.

válasz erre

Linda

6 éve, 7 hónapja és 1 napja

Ezt nem gondoltam volna.

válasz erre