14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Kezdődhetnek az első emberi génkísérletek

2016. június 27.
4.6831
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#

kep1#Miután éveken át szigorúan tiltották, az amerikai Rekombináns DNS Tanácsadó Bizottság már elfogadta azt a tervezetet, amelynek értelmében hamarosan már embereken is elvégezhetik az első génkísérleteket.

Ehhez már csak az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeletnek kellene bólintania, akik már tanulmányozzák a terveket, és amennyiben ők is zöld utat adnak - az előrejelzések szerint így lesz -, az óriási áttöréseket indíthat majd el a genetikában.

A génmanipulációs eljárások kapcsán állatokon már többször is teszteltek olyan eljárásokat, amelyekkel kvázi szerkeszteni tudtak bizonyos géneket, ezáltal az emberi szervezetben is lehetőség nyílna úgy manipulálni az immunsejteket, hogy azok hatékonyabban vegyék fel a küzdelmet betegségek, így például a rák ellen.

Az úgynevezett CRISPR-módszert eddig még csak állatkísérletekkel tesztelték, de ha az utolsó akadály is elhárul, rögtön 18 pácienssel kezdődnek meg az első emberkísérletek, amelyek részeként rengeteg új út nyílhat majd meg az orvostudományban.