13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Kevés figyelmet kap az agyvérzést követő depresszió

2014. január 04.
2.0321
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Kanadai Stroke Kongresszuson bemutatott legfrissebb felmérések szerint bár önmagában is rendkívül veszélyes mentális betegség a depresszió, de az agyvérzés utáni depresszió mind közül a legveszélyesebb.


A rendezvényen bemutatott kutatások ugyanis alátámasztották, hogy az agyvérzésen átesett betegek - maga a betegség, az esetleges szövődmények és egyéb lelki megpróbáltatások miatt - gyakrabban esnek depresszióba, mint másik, és gyakran anélkül kapnak antidepresszánsokat, hogy korábban megfelelően felmérték volna mentális állapotukat. A szakértők elmondták, hogy elsősorban az orvosok hanyagsága miatt rengeteg a túlkezelt beteg, de számtalan olyan páciens is van, aki tényleg szenved a depressziótól, de nem kap megfelelő gyógyszereket.

A kanadai tudósok közel 300 agyvérzést szenvedett beteg kórlapját tanulmányozták át. Meglepően tapasztalták, hogy a páciensekből mindössze háromnál, tehát alig egy százalékuknál végezték el a depresszió pontos diagnosztizálásához szükséges vizsgálatokat, de mégis 40 százalékuk kapott antidepresszáns hatású gyógyszereket.

A depresszió a leggyakoribb agyvérzést követő betegségek közé tartozik, ami általában a betegek negyedét érinti. A probléma nem csak a rehabilitációt képes alaposan lerontani, hanem a kórházban töltött időt is megnöveli, mindemellett pedig lassabb felépülést is eredményez.
3 hozzászólás

mokus84

11 éve, 1 hónapja és 12 napja

Nem is tudtam hogy ilyen is van!meglepett smiley

válasz erre

bonita

11 éve, 1 hónapja és 12 napja

azért az elég nagy szám, hogy a 40%-uk antidepresszánst kapott

válasz erre

Linda

11 éve, 1 hónapja és 12 napja

nem is gondoltam volna, hogy agyvérzés után depressziósak lesznek az emberek

válasz erre