13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Készíts te is házi dezodort!

2014. július 24.
2.0211
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A boltok polcain ma már izzadságátlók és dezodorok tucatjai közül választhatjuk ki magunknak a legmegfelelőbbet. Sokan illatuk vagy áruk alapján döntenek az egyes termékek mellett, és csak nagyon kevesen veszik figyelembe, hogy milyen környezetünkre és egészségünkre is káros anyagokat tartalmaznak ezek az illatszerek. Márpedig amennyiben tudnánk, szinte biztosan rájuk sem néznénk az efféle dezodorokra!



Készíts te is házi dezodort! - 2. kép

Kevesen tudják például, de a dezodorok többségében rengeteg alumínium, fertőtlenítők, gombaölők és tartósítószerként használt parabének is megtalálhatók, amelyek önmagában valóban ellehetetlenítik az izzadást, azonban egészségünkre is fenyegetést jelentenek. Az alumínium például lényegében úgy gátolja meg az izzadást, hogy lerakódik és eltömíti pórusainkat, ami szakemberek szerint hozzásegíthet a nők esetében például a mellrák előidézésében is, noha kutatások ezt egyértelműen még nem támasztották alá.

Nagyobb probléma, hogy a legtöbb dezodor súlyos allergén anyagokat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően használójuk egészsége megromlik, és akár olyan súlyos allergiás reakciók is felléphetnek, amelyek már a normális, hétköznapi életet is ellehetetleníthetik - például állandó hónaljvörösség, viszketés és így tovább. Hogy mi lehet a megoldás? Példának okáért egy házilag készített dezodor, amit meglepően könnyen el lehet készíteni otthon is, segítségével pedig nemhogy nem károsítjuk környezetünket, hanem úgy gátolhatjuk meg az izzadást, illetve a kellemetlen szagokat, hogy közben semmiféle kártékony anyagot nem kenünk magunkra.

Készíts te is házi dezodort! - 3. kép

Az első dezodor egy ősi módszeren alapul, amit már dédnagyanyáink is előszeretettel alkalmaztak. Nem is kell hozzá más, csak a következők:
egy csésze szódabikarbóna
egy csésze kukoricakeményítő
öt evőkanál kókuszolaj
természetes alapú illóolaj (az erősebb illat érdekében)

Az elkészítés módja a következő: keverjük össze alaposan a szódabikarbónát a kukoricakeményítővel, majd ha jól elkevertük, kókuszolajjal és ízlés szerint az illóolajokkal varázsoljuk egy nagy masszává, hogy egyfajta pasztát kapjunk belőle. A kész keveréket légmentesen zárható tégelybe vagy egy már kiürült dezodor adagolójába helyezzük, és egy hűtőben töltött éjszaka után használhatjuk is.

A másik házilag elkészíthető dezodor egy kicsit modernebb módszer, nehezebben beszerezhető összetevőkből:
három evőkanál sheavaj
három evőkanál szódabikarbóna
két evőkanál kukoricakeményítő
két evőkanál kakaóvaj
esszenciális olaj
természetes alapú illóolaj

Az elkészítés módja a következő: először olvasszuk fel, és az olaj kivételével keverjük össze az összetevőket, majd amikor minden összeállt egy masszává, adjuk hozzá az esszenciális olajat és az illóolajat. A kapott sűrű masszát ezt követően egy légmentesen zárható tárolóedényben vagy kiürült dezodoros flakonban tároljuk, méghozzá a dermedésig a hűtőszekrényben, utána fénytől védett helyen.
3 hozzászólás

zsebibaba

10 éve, 7 hónapja

Ez tök jó. Így tényleg olyan készítményt tudunk használni, amiben tudjuk, hogy mi van. mosolygó smiley

válasz erre

zitucska

10 éve, 7 hónapja

Azért már elég sok parabénmentes dezodor van a piacon. Én jobban szeretem ezeket venni. Nem próbálnám ki a házit.

válasz erre

Zita.Péter

10 éve, 7 hónapja

Ismét egy remek ötlet! Imádom az ilyeneket! mosolygó smiley

válasz erre