14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Kérdések és válaszok az őssejtkezelésről - Interjú Dr. Pance Miklóssal

2014. február 20.
3.8451
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Amikor 2011 szeptemberében kiderült, hogy a férjemmel kisbabát várunk, az első megválaszolandó kérdéseink között volt, hogy szeretnénk-e élni az őssejtlevétellel, vagy sem. Mindketten egyetértettünk abban, hogy bár egyáltalán nem tekinthető olcsónak egy ilyen eljárás, mi egy kis szülői segítséggel összeszedjük a megfelelő pénzösszeget ahhoz, hogy felkészüljünk az esetleges legrosszabbra is.



Kérdések és válaszok az őssejtkezelésről - Interjú Dr. Pance Miklóssal - 2. kép

A kritikus első hetek és hónapok alatt így felkerestük azokat az ismerősöket, akiknek már voltak tapasztalatai a témában, és egytől egyig a Cord Blood Centert ajánlották figyelmünkbe. Habár a cég az őssejteket nem Magyarországon tárolja - ez pozitívum és negatívum is egyben -, nagyon könnyen elérhető és segítőkész hazai ügyfélszolgálatuk és kirendeltségük van, akik nagyon gyorsan reagáltak kérelmünkre.

Minden egy telefonhívással kezdődött, amit aztán a szerződés posta kiküldése és kitöltése követett - az alapos, de mégis érthető megfogalmazásnak köszönhetően könnyedén -, és ezen kívül nekünk más dolgunk egészen a szülésig tulajdonképpen nem is volt az őssejtlevétellel kapcsolatban. A nagy naphoz közeledvén - talán egy-másfél hónappal a szülés előtt - aztán befutott egy kis csomag, amiben minden szükséges felszerelést megtalálhattunk a levételhez. Volt amit hűtőben kellett tárolni, de a pakk nagy része nem igényelt különös bánásmódot, mindössze mindig kéznél kellett tartani, úgyszólván indulásra készen.

Magyarország egyik sokat dicsért, de összességében mégis nagyon elmaradott kórházában szültem, fogadott orvossal, akit előre felkészítettem a köldökvér levételére. Minden rendben zajlott, így a szüléskor észre sem vettem, amikor elvégezte a kis üvegcse megtöltését, amit egy telefonhívást követően 24 órán belül egy futár szállított el a kórházból. Ezt követően várakozás kezdődött, hogy sikeres volt-e a levétel. A kicsivel való ténykedés során hamar elszállt az a néhány hét, amit a válaszra vártunk, de szerencsére minden a legnagyobb rendben zajlott.

Kérdések és válaszok az őssejtkezelésről - Interjú Dr. Pance Miklóssal - 3. kép

Azóta a kis Levente őssejtjei biztos helyen vannak, és évente csak minimális összeget kell fizetnünk azért, hogy továbbra is jó kezekben legyenek tudván, hogy bármi probléma lenne, azonnal tudjuk hová kell fordulni. Hogy az őssejtlevételről és magáról a témáról szakszerű véleményt is olvashassatok saját élménybeszámolóm mellett, felkerestük a Cord Blood Centert egy rövid interjúval, hogy pontos tájékoztatást adjanak az elhangzottakkal kapcsolatban. Kérdéseinkre Dr. Pance Miklós, a Cord Blood Center Magyarország vezetője válaszolt:

Mi is tulajdonképpen az őssejtbank, miként definiálná ezt olvasóinknak?

A magán őssejtbank egy olyan szervezet, amely speciális körülmények között hosszú távon képes eltárolni a születéskor levett saját köldökzsinórvérből származó őssejteket. A magán őssejtbankokban tárolt köldökzsinórvér eredetű őssejt minták szükség esetén azonnal az ügyfelek rendelkezésére állnak.

Amennyiben valaki úgy határoz, hogy élne a lehetőséggel, mik az első lépések az őssejt-levételhez vezető úton, és mire kell pontosan számítani a folyamat során, ide értve a kapcsolatfelvételt, a konkrét levételt és az elszállítást?

A kismama telefonon vagy interneten keresztül először felveszi a kapcsolatot az őssejtbankkal. Ezután az őssejtbank szakértője tájékoztatja a kismamát a lehetőségekről: manapság ugyanis a köldökzsinórvér levétele mellett további lehetőségek is elérhetők. A Cord Blood Centernél például már a köldökzsinórvér szövetének, illetve a méhlepény vérének tárolására is lehetőség van. Hogy miért fontos ez? Míg a köldökzsinórvérben lévő ún. hematopoietikus őssejtek elsősorban a vérképzőszervi- és daganatos megbetegedések esetében használhatók fel, mint pl. leukémia, különböző limfómák, vörösvérsejt rendellenességek. Addig a szöveti őssejtek, ún. mezenchimális őssejtek egyedülálló módon képesek az emberi test különböző sejtjeivé alakulni, mint pl.: csont, porc, ín, izom, ideg, simaizom, szív-, bőr- és máj sejtekké.

A kapott információk alapján a kismama kiválasztja a számára legmegfelelőbb csomagot, majd elkezdődik a szerződéskötés. A család postán megkapja a szerződéses csomagot, amit aláírva visszaküld az őssejtbanknak. A szülés tervezett időpontja előtt 3-4 héttel, iker terhesség esetében 8 héttel korábban a Cord Blood Center postán elküldi a családnak a levételi dobozt is, ami tartalmazza a levételhez szükséges eszközöket. Ezek: vérvételi szerelék steril műanyag alumínium tasakban alvadásgátlóval, NaCl öblítő oldat, fertőtlenítő spray, hűtőakkuk, kémcső és tű, simítózáras műanyag tasak nedvszívó betéttel, hőmérséklet-naplózó, fecskendők, dokumentációs papír.

A kismamának csupán annyi dolga van ezután, hogy mikor elindul a szülés a kórházi csomag mellett ezt a dobozt is elvigye magával. Az orvosok ki vannak képezve a levételre: a gyermek születésekor, a köldökzsinór elvágása után az orvos leveszi a köldökzsinórban lévő értékes vért és visszateszi a hűtőakkuval kibélelt levételi dobozba. Ezután a szülők egyike telefonon bejelenteni egy korábban megadott telefonszámon, hogy megtörtént a levételt. Néhány órával később pedig a futárszolgálat elviszi a dobozt a CBC laboratóriumába.

Mi történik pontosan az után, hogy az őssejtet levették és elszállították? Milyen vizsgálatoknak vetik alá például a levett mintát? Milyen körülmények között tárolják az őssejteket?

A születéskor levett őssejteket a Cord Blood Center egy speciális hűtőtáskában elszállítatja saját pozsonyi laboratóriumába, ahol a CBC szakemberei először megvizsgálják, majd speciális eljárással feldolgozzák úgy, hogy a levett köldökzsinórvérből a lehető legtöbb őssejt épségben maradjon. A CBC úgynevezett sejtmegtartó módszerének köszönhetően a feldolgozás során a levett vérben lévő őssejtek 99.9%-a tárolásra került. Ez azért nagyon fontos, mert az esetleges későbbi orvosi beavatkozások sikerességét nagyban befolyásolja a rendelkezésre álló őssejtek száma.
A megvizsgált és feldolgozott köldökzsinórvér speciális tároló egységekben, közel -195 °C-os folyékony nitrogénben kerül tárolásra. A tároló egységek függetlenek az elektromos energia ellátástól, így egy esetleges áramszünet esetén is akadálytalanul képesek a működésre.

A Cord Blood Center Csoport a saját köldökzsinórvér kezelés területén úttörő szerepet tölt be Közép-és Kelet-Európában, de a vállalat nevéhez köthető az egyik első saját őssejt egység felhasználása is Európában. A cégcsoport szakértői által feldolgozott és előkészített egységek közül azóta már 43 őssejt mintát használtak fel saját vagy hozzátartozó részére a világon.

Amennyiben valakinek szüksége lenne saját őssejtjeire, milyen módon juthat hozzá? Mit kell tennie? Ha néhány szóban szeretné összefoglalni, hogy miért érdemes levetetni és tárolni az őssejteket, mivel győzné meg a leendő szülőket?

Amennyiben valakinek szüksége van saját köldökzsinórvér őssejtjeire, írásos formában kell az őssejtbanktól igényelnie a minta kiadását, majd az őssejtbank néhány vizsgálatot követően elszállíttatja a mintát abba a transzplantációs központba, kórházba, ahol az őssejt beültetés történni fog.

Az első őssejt kezelést 25 évvel ezelőtt végezték a világon. Akkor még csak egyféle betegség esetén tudták használni az őssejteket, ez a szám 2008-ra 40-re nőtt, ma pedig már több mint 85 különböző betegség esetén alkalmazzák a köldökzsinórvér eredetű őssejteket jó eredménnyel. Például bizonyos leukémiás megbetegedés esetén az őssejt kezelés 76%-os a gyógyulási esélyt ad, míg anélkül ez 35%.

Az őssejttel való gyógyítás már ma is számos betegség esetén alkalmazható, de még óriási lehetőségek állnak a terület előtt a jövőben. Jelenleg 300-500 különböző betegség gyógyításra folynak kísérleti őssejt kezelések szerte a világon. Ezek között olyan betegségek is vannak, mint az autizmus, az 1- típusú cukorbetegség vagy az agyi bénulás - ebben a betegségben szenved Léna is, akiről korábban a noihirek.hu is beszámolt. Léna decemberben kapta meg saját őssejtjeit Amerikában, a kezelést a Cord Blood Center Segítő Kéz Programja támogatta. Az orvosok szerint a kezelést követő 3-6 hónapon belül várhatunk változást a kislány állapotában. Ígéretes jeleket már most is látnak a kislány szülei, például nemrégiben felmászott egy bordásfalra, de ezt még nem lehet egyértelműen az őssejteknek tulajdonítani, ez egy hosszabb folyamat. Léna szülei remélik, hogy a különböző gyógytornák, fejlesztések és az őssejt kezelés közösen segíthetnek Léna állapotán.

A köldökzsinórvér eredetű őssejt levétel egyszeri és megismételhetetlen lehetőség egy ember élete során.
7 hozzászólás

mokus84

10 éve, 11 hónapja és 12 napja

Van ismerősöm aki vetetett már le. Először nem értettem mire jó, de most tisztult a kép! mosolygó smiley

válasz erre

Hampster

10 éve, 11 hónapja és 12 napja

Szuper érdekes cikk! Rengeteget tudtam meg belőle egy teljesen ismeretlen területről! Sok ilyet!mosolygó smiley

válasz erre

Sonci

10 éve, 11 hónapja és 14 napja

Hihetetlen érdekes információkat tudtam most meg!meglepett smiley Hallottam a dologról már, de nem tudtam pontosan hogy mi is ez és mire jó. Hasznos olvasmány!

válasz erre

pilótakeksz

10 éve, 11 hónapja és 20 napja

Érdemes megfizetni ezt a levételt. Nagyon hasznos dolog.

válasz erre

leoni

10 éve, 11 hónapja és 20 napja

Rengeteg dolgot tudtam meg!meglepett smiley Hasznos írás, megy a kedvencek közé, egyszer kelleni fog!mosolygó smiley

válasz erre

Pocok

10 éve, 11 hónapja és 21 napja

Jó dolog ez az őssejt, kár, hogy anno nekünk nem vették le.

válasz erre

Minoni

10 éve, 11 hónapja és 21 napja

Nagyon nagyon érdekes cikk! Köszönjük!

válasz erre