9 °C
enyhe eső
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Kávézol? Fáj a fejed? Látod az összefüggést?

2014. március 18.
1.8371
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Norvég kutatók nemrégiben bebizonyították, hogy a kávéfogyasztás hozzájárulhat a krónikus fejfájás kialakulásához is, összességében tehát kijelenthető, hogy minél több kávét iszunk, annál nagyobb valószínűséggel és gyakrabban kezd el fájni a fejünk.

A kutatás során több mint 50 ezer személy került kifaggatásra, vegyesen kávét ritkán, gyakran vagy egyáltalán nem fogyasztókkal a középpontban.

Mint kiderült, a gyakoribb fejfájásnak már azok az emberek is nagyobb mértékben vannak kitéve, akik csak mérsékelten élnek ezzel a káros szenvedéllyel, így átlagosan havonta 14 napot fájt a fejük, ellentétben azokkal, akik nem fogyasztottak kávét, és havonta átlagosan csak 7 napot gyötörte őket krónikus fejfájás.

A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy 20 százalékkal gyakrabban fájt a fejük azoknak az embereknek akik napi 4-500 mg koffeint fogyasztottak el, mint azoknak, akik átlagosan 125 mg koffeint vittek be szervezetükbe egy nap.

A felmérésre egyébiránt az adta a legnagyobb apropót, hogy a skandináv országokban, de főleg Norvégiában rengeteg kávét isznak az emberek, így naponta átlagosan 400 mg koffeint fogyasztanak el, ami négy csésze kávét jelent, és legalább kétszerese az európai és az amerikai átlagfogyasztásnak.