13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Itt az ősz, a gesztenyeszezon! Most elmondjuk, hogy miért egyél minél többet belőle!

2020. október 07.
2.0461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az ősz minden kétséget kizáróan az egyik legimpulzívabb időszak az emberek életében, amihez mindenki képes kötni ezt-azt. Emlékeket, illatokat, színeket és természetesen ízeket. Kinek a szőlőtea, kinek a friss alma illata, kinek a gesztenye, mely igazi szezonális finomságként ezekben a napokban és hetekben hullik az erdőben, így aki kedveli az ízét, érdemes lehet most túrázni egyet és gesztenyefákat keresni, hogy estére összegyűljön egy sütésre vagy főzésre való szelídgesztenye. Hogy miért érdemes minél többet fogyasztani ebből a különleges gyümölcsből? Most elmondjuk!


Rengeteg antioxidáns van benne

Mint mindenben, amit a természet ad az embernek, úgy természetesen a szelídgesztenyében is töméntelen mennyiségű antioxidáns található, ami ezekben az időkben kifejezetten hatásos, hiszen az immunrendszer felépítésében óriási szerepet játszik. Ennek megfelelően erősíthetjük vele az ellenállásunkat, de emiatt a rákellenes hatása is kiemelendő, hiszen úgynevezett sejtvédő E-vitaminban gazdag, amit azért nem minden gyümölcs mondhat el magáról.

Itt az ősz, a gesztenyeszezon! Most elmondjuk, hogy miért egyél minél többet belőle! - 2. kép

B-vitaminból sincs benne hiány

A vízben oldódó vitaminokból szintén kifejezetten sokat találhatunk a gesztenyében! Ezek a különféle B-vitaminok, melyeket rendszerint nagyon nehezen pótol a szervezetünk, azonban ezzel a gyümölccsel egyszerűen tudunk nagy mennyiséget vinni a szervezetünkbe, hiszen 100 grammonként 200-250 milligramm B1- és B2-vitamint kaphat a szervezetünk, de a nagyon ritka B6-vitaminból is 0,32 milligramm található ugyanekkora mennyiségen belül.

Természetesen C-vitaminból sem szenved hiányt

Mint minden zöldség és gyümölcs, így természetesen a gesztenye sem szenved hiányt a rendkívül értékes C-vitaminból. Nyilvánvalóan nem említhető egy lapon egy almával vagy egy naranccsal, azonban a 100 grammonként megtalálható 30 milligrammos érték kifejezetten előnyös, a málna és a ribizli esetében jellemző ekkora érték, ami valamelyest természetesen csökken, ha megsütjük vagy megfőzzük.

Itt az ősz, a gesztenyeszezon! Most elmondjuk, hogy miért egyél minél többet belőle! - 3. kép

Szinte minden fontosabb ásványi anyagot tartalmazza

Nemcsak a vitaminok, hanem az ásványi anyagok tekintetében is kifejezetten előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a gesztenye, így ha ilyesmiből szorulnánk pótlásra, vagy csak feltöltenénk a tartalékainkat a tél előtt - hiszen ne feledjük, az ép immunrendszerhez ez is fontos -, akkor szintén fogyasszunk sok gesztenyét. Merthogy 100 grammjában 553 milligramm kálium található, de kalciumból és foszforból is közel 100 milligrammot kapunk tőle, sőt nátriumból, vasból és magnéziumból sem szenved hiányt.

Óriási rosttartalom

A gesztenye a nyers rosttartalom tekintetében is kimagaslik a legtöbb gyümölcshöz mérten. Főként az élelmi rostok terén kínál nagyszerű hatást, a vízben oldhatatlan cellulóz miatt például csökkenthetjük vele éhségérzetünket, miközben megtámogathatjuk általa a bélműködést - így fogyókúrához sem utolsó -, de segíti például visszaszorítani az inzulintermelést, így cukorbetegségben szenvedők is bátran ehetik.
2 hozzászólás

leoni

3 éve, 9 hónapja és 2 napja

Hihetetlen hogy a gesztenye is ilyen jó. Pedig ez végülis egy édesség.

válasz erre

Gizus

3 éve, 10 hónapja és 1 napja

Akkor most már tudom mire fogni, hogy miért eszem annyi gesztenyét. röhögő smiley

válasz erre