10 °C
enyhe eső
2024. április 24., szerda
György

Így vásárolj koronavírus ideje alatt

2020. március 18.
19.3701
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy megőrült az egész ország a koronavírus miatt. Bár sokan egyenesen feleslegesnek tartják a kormány intézkedéseit, valójában azonban ne feledjük el, hogy ez az egész értünk van, még ha sokan nem is akarnak vagy tudnak tudomást venni erről, esetleg fordítva értelmezik a dolgokat. Rengetegen vannak viszont, akik nemcsak a mindennapjaikat, de még a vásárlási szokásaikat is képtelenek az új helyzethez igazítani. Nekik szól az alábbi - talán mondhatjuk így - etikai kódexünk!


Először is tarts mértéket!

A legfontosabb dolog a koronavírus idején való bevásárláskor az, hogy próbáljunk meg mértéket tartani. Kína és Olaszország a bizonyíték arra, hogy több hetes karantén idején is volt élelmiszer a boltok polcain, tehát felesleges raklapokon hazavinni a WC papírt, a lisztet és a cukrot. Különben is, mit csinálunk 50 kiló liszttel, belegondoltunk már? Gondoljunk másokra is, hiszen nem kizárt, hogy egy kisgyermekes család életét nehezítjük meg az ilyen ostobasággal.

Így vásárolj koronavírus ideje alatt - 2. kép

A védőfelszerelés nem szégyen!

A védőfelszerelés oka, hogy minket megóvjon a vírustól, és másokat megóvjuk vele magunktól, ha esetleg olyan a munkánk, hogy ki vagyunk téve a potenciális fertőzésveszélynek. Jegyezzük meg jól: a védőfelszerelés nem szégyen. Legalább egy szájmaszk és egy kesztyű legyen rajtunk bevásárláskor. Kínában például teljesen természetes már magas légszennyezettség esetén is használni ezeket a kiegészítőket, és ez is segített arrafelé olyan gyorsan véget vetni a járványnak.

Menj egyedül!

Bár a gyerekeink otthon vannak, nem kell asszisztálniuk mellettünk vészhelyzet esetén a boltban, ha bevásárlunk, hiszen ezzel fokozottan kitesszük őket a fertőzésveszélynek. Azért nincsenek iskolában, hogy otthon legyenek, és nem azért, hogy a boltokban csatangoljanak velünk, ahol könnyen elkaphatják a vírust.

Ne fogdoss össze mindent!

A boltban hajlamosak vagyunk megfogni a dolgokat, hogy megnézzük az összetevőit, az állapotát vagy a lejárati dátumát. Erről most érdemes lehet leszokni, és csak azt megfogni, amit tényleg meg is veszünk. Mindezt igyekezzünk kesztyűben megtenni, ami nemcsak mások, hanem a saját érdekünkben egyaránt lényeges dolog lehet ilyenkor.

Így vásárolj koronavírus ideje alatt - 3. kép

Ne legyél sokat a boltban!

Azaz írj egy konkrét listát és menj célirányosan vásárolni, ne időzz ott órákat, hiszen minél többet vagyunk emberek között ilyen időkben, annál nagyobb valószínűséggel szedünk össze valamit. Ajánlott olyan boltba menni, ahol jól tudjuk, hogy mi hol van, így egy olyan bevásárlólista születhet, mely pontosan követi az üzletben a polcok elrendezését, amivel tényleg pár perc alatt letudhatjuk az egészet.

Betegen inkább maradj otthon!

Bár utolsóként említjük, de tényleg a legfontosabb most, ezekben a vészterhes időkben, hogy ha betegek vagyunk, akkor inkább maradjunk otthon. Teljesen mindegy, hogy koronavírus, vagy sima influenza, tiszteljünk meg másokat azzal, hogy nem tesszük ki őket a betegségnek. Ha minden kötél szakad, akkor legalább egy szájmaszkot vegyünk magunkra, amivel ilyenkor megóvhatunk másokat, de a legjobb azért az, ha tényleg otthon maradunk!
2 hozzászólás

leoni

4 éve, 5 hónapja és 13 napja

Én nem értem ezt a wc papír vásárlási lázat, na meg a lisztet sem. Teljesen sokként ért ez amikor egyik nap mentem boltba. Nevetséges ami folyik és sajnos a legtöbbször az idősek csinálják ezt. Ők meg sajnos pont nem fogják ezt a cikket olvasni.

válasz erre

becky

4 éve, 5 hónapja és 13 napja

Köszönjük a cikket, remélem sok emberhez eljut és fel is fogják.

válasz erre