23 °Cszórványos felhőzet
2020. július 13., hétfő • Jenő

Így táplálkozz, ha nagyon hullik a hajad

Brauny , 2019. november 13.
A nők többsége nagyon fontosnak tartja, hogy dús és egészséges hajkoronájuk legyen, emiatt pedig rengeteg pénzt költenek arra, hogy a legkülönfélébb samponokkal, balzsamokkal, kondicionálókkal és vitaminokkal a lehető legtöbbet hozzák ki a hajukból. Gyakran azonban mégis előfordulhat, hogy súlyos vagy kellemetlen hajhullás alakul ki, aminek a hátterében a legtöbbször az elégtelen étrend problémája áll.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Ezért fontos odafigyelni arra, hogy miként táplálkozunk ilyen estben, de ha bizonytalanok vagyunk abban, merre induljunk el, érdemes lehet vértesztet végeztetni. Az ugyanis garantáltan kimutatja majd, hogy milyen vitaminok és ásványi anyagok hiányoznak a szervezetünkből. Ahhoz ugyanis, hogy a hajunk egészséges maradjon és megfelelően nőjön, hovatovább ne hulljon ki, elengedhetetlen lesz a megfelelő mennyiségű fehérje és glükóz, valamint megannyi vitamin és ásványi anyag.

Így táplálkozz, ha nagyon hullik a hajad - 2. kép

A fehérjehiány különösen nagy problémát okozhat a haj egészsége kapcsán, hiszen 90 százalékban ebből áll össze ez a bőrnyúlvány. Emiatt érdemes megnövelni a fehérjebevitel mértékét, különösen az aminosavban gazdag húsfélékét. Utóbbi különösen lényeges a vashiány ellen, ami szintén a hajhullás egyik fontos kiváltója, és a vörös húsok, vagy például a lencse és a hüvelyesek fogyasztásával lehet megfelelően szabályozni. Ha a kettőt egyszerre orvosolnánk, a gyakori tojásfogyasztással tehetünk pontot az ügy végére, amiben sok a fehérje, a vas, sőt még egy halom más vitamin is megtalálható.

Ha már vitaminok! Lényeges az E-vitamin és az omega-3 zsírsavak jelenléte a szervezetben, emiatt pedig a diófélék fogyasztása nagyon lényeges lesz, akárcsak a különféle halételek rendszeres beiktatása az étrendbe. A hajhullás háttérben sokszor a fejbőr problémái állnak, így például a túl száraz bőr, amit a leghatékonyabban a cink pótlásával érhetünk el. A cink a legnagyobb mennyiségben a különféle tengeri gyümölcsökben található, de mivel nem lehet minden nap osztrigát enni, ezért a nyers tökmag szintén jó alternatíva lehet hozzá.

Így táplálkozz, ha nagyon hullik a hajad - 3. kép

A hajhullás az immunrendszer gyengeségét is előjelezheti, így a C- és D-vitamin hiányát szintén érdemes pótolni. A legjobb, ha ezt sok friss zöldséggel és gyümölccsel tesszük, hiszen ezekben rengeteg extra tápanyag és nyomelem is megtalálható, ami lehet, hogy extra segítséget nyújt majd számunkra a hajhullás visszaszorításában. Szintén problémát okozhat a szilícium-dioxid mérték is, ami a hormonális egyensúlyt biztosítja szervezetünkben, a gabonafélékkel, de leginkább a zabbal viszont nagyon hatékonyan pótolhatjuk az esetleges hiányt.

Természetesen a táplálkozás sok esetben nem elegendő, így rendkívül fontos, hogy probléma esetén mindig kérjünk orvosi segítséget, hiszen nem kizárt, hogy egy belsőleges probléma, egy gyulladás, egy kialakuló vagy akkut betegség okozza a hajhullást, amit mielőbbi gyógyszeres kezeléssel meg kell állítani, hiszen a hajkoronánk megritkulása mellett nagyobb problémákat is okozhat.
 
1 hozzászólás

pilótakeksz • Messiás #1 • 8 hónapja, 2 hete és 4 napja

Nekem most eléggé hullik a hajam, lehet kéne vitamint szednem.