12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Így serkentsd anyagcserédet

2014. június 08.
2.1481
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A megfelelő sebességgel és hatékonysággal működő anyagcsere egészségünk egyik alapvető tulajdonsága, hiszen az anyagcsere képes arra, hogy testünk minden sejtjét ellássa a szükséges tápanyagokkal, miközben a mérgeket és a salakanyagokat kitakarítja szervezetünkből. A gyors anyagcsere segít a fogyás elérésében, de csak kevesen tudják, hogy mivel lehet igazán, hatékonyan és egészségesen felgyorsítani ezt a folyamatot a kívánt hatás eléréséért.



Így serkentsd anyagcserédet - 2. kép

Az egyik legjobb módszer ehhez a víz, méghozzá a tiszta, szénsavmentes ásványvíz. Testünk sejtjei csak és kizárólag a tiszta víz által képesek arra, hogy elláthassák feladataikat, miközben a méreganyagok eltávolításra kerülnek. Ha anyagcserénket fel akarjuk turbózni, akkor elengedhetetlen, hogy napi szükséges vízmennyiségünknél is többet igyunk meg, de természetesen vízfogyasztásunk az aktuális táplálkozási szokásunktól is függ. Tartsuk azonban szem előtt, hogy napi két liter tiszta vizet legalább igyunk meg, de amennyiben olyan életmódot vagy táplálkozást folytatunk, bátran térjünk rá a 3 literes átlagra.

Anyagcserénket serkenti továbbá az is, ha kalóriaszegény élelmiszereket fogyasztunk. Ha könnyű ételeket eszünk, gyakrabban és kisebb adagokat fogyasztunk, akkor anyagcserénk garantáltan folyamatosan mozgásban lesz, szemben azzal, ha egyszerre túl sok kalóriát juttatunk szervezetünkbe, majd csak huzamosabb idő eltelte után étkezünk ismét. Ilyen esetekben ugyanis testünk hajlamos zsír formájában eltárolni a felesleget. Fontos természetesen az egyensúly is, mert ha viszont túl keveset eszünk, akkor szervezetünk anyagcseréje lelassul, és átáll egyfajta raktározó üzemmódba, aminek köszönhetően minden bevitt szénhidrátot zsírrá alakít át.

Így serkentsd anyagcserédet - 3. kép

Az anyagcsere serkentésének egyik kiváló módja az is, ha sportolunk. Ha minden nap aktívak vagyunk, de legalábbis rendszeresen megdolgoztatjuk magunkat, abban az esetben szervezetünk folyamatosan égetni kezdi a kalóriákat, vagyis bármit is eszünk, azt sokkal jobban tudja majd hasznosítani szervezetünk. Talán megdöbbentő lehet, de nem kell minden nap leizzadni ahhoz, hogy anyagcserénk beinduljon, elég csak legalább minden nap elmenni sétálni egy fél órát, vagy legalább 10 percet táncolni otthon, és máris elértük a kívánt hatást.

Szintén kitűnő anyagcsere serkentőként hatnak a különféle ballasztanyagok. Ezek többnyire a magas tápanyagtartalmú élelmiszerek, amelyek kevés kalóriát tartalmaznak, tehát megfelelően táplálják, de nem hizlalják a szervezetet, mert megfelelő folyadékbevitel esetén mondhatni gyorsan átszaladnak rajtunk. Ballasztanyagnak tekinthető szinte bármilyen egészséges étel, és mindaz, ami nem cukros, zsíros vagy szénhidrátban gazdag. Ha ilyet fogyasztunk - például teljes kiőrlésű pékáruk, zöldségek, gyümölcsök - biztosak lehetünk abban, hogy anyagcserénk hipersebességre kapcsol, ami nem csak a méregtelenítést, hanem a fogyást is elősegítheti - a jó közérzetről már nem is beszélve.
3 hozzászólás

kpal

10 éve, 7 hónapja és 24 napja

ilyen melegbe pláne egy kerékpározás közben után naponta 4liter is simán lemegy .

válasz erre

blondi

10 éve, 7 hónapja és 24 napja

Jó tippek, kár hogy képtelen vagyok két litert meginni egy nap...szomorú smiley

válasz erre

Babóca

10 éve, 7 hónapja és 24 napja

A zöld tea is nagyon jól serkenti az anyagcserét. mosolygó smiley

válasz erre