20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Így készíts alkoholos kézfertőtlenítőt házilag

2020. március 25.
8.7191
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A koronavírus-járvány miatt bizonyos termékek úgy eltüntet a boltok polcairól, mintha soha nem is léteztek volna. Ide sorolhatjuk többek között például az alkoholos kézfertőtlenítőket, melyek pont a legrosszabbkor fogytak ki az üzletek polcairól, hiszen tény és való, hogy a kézmosás nagyon fontos ezekben az időszakokban, ellenben a kéz speciális fertőtlenítése - pontosabban a kettő együttesen - nyújt csak igazán kimagasló védelmet. Hogy ne nyúljunk semmihez, amíg hiánycikk az alkoholos kézfertőtlenítő? Mondunk valami sokkal jobbat: tanuljuk meg, miként készül az alkoholos kézfertőtlenítő házilag!



Így készíts alkoholos kézfertőtlenítőt házilag - 2. kép

Alapelvek

Bár a WHO is elismerte, hogy járványhelyzetben az alapos kézmosásnál jobb alternatíva kimagaslóan hatásos - ne feledjük el, legalább 20 másodperces kézmosásra van szükség, méghozzá szappannal -, ugyanakkor nem véletlenül tájékoztatta a lakosságot úgy a Járványügyi Központ, hogy az alkoholtartalmú kézfertőtlenítő az egyik leghatásosabb alternatíva. Hogy mit kell tudni ezekről? Például azt, hogy legalább 60 százalékos alkoholtartalommal ellátott fertőtlenítőszert válasszunk, mert ez az a mérték, ami már képes elpusztítani a vírusokat, legyen szó akár az influenza-, akár a koronavírusról.

A bolti kézfertőtlenítők is mind legalább ilyen arányban tartalmaznak alkoholt, viszont nem árt tisztában lenni vele, hogy mifélét? A házipálinka vagy a sósborszesz nyilván nem alkalmasak erre - még az internetes mémek ellenére sem -, de vigyázni kell olyan alkoholtípusokkal is, mint a metanol vagy a butanol, melyek erősen mérgezőek. A legjobb, ha 90 százalékos etanolt vagy 99 százalékos izopropilt választunk ahhoz, hogy házilagos körülmények között készítsünk megfelelő kézfertőtlenítőt, melyek minden gyógyszertárban kaphatók még ilyenkor is. Lássuk azonban, hogy mi kell még az efféle oldatok elkészítéséhez!

Így készíts alkoholos kézfertőtlenítőt házilag - 3. kép

Hozzávalók és elkészítés

Az otthoni kézfertőtlenítő elkészítéséhez minden alapanyag jelenleg is könnyedén beszerezhető. Fontos azonban már az elején eldönteni, hogy sprayt vagy inkább gélt készítenénk, hiszen mindkettő kivitelezhető lesz otthon. Lássuk, mi kell hozzá:

Fertőtlenítő spray:

egy steril szórófejes flakon (500 ml)
330 ml gyógyszertári alkohol
170 ml desztillált víz (helyettesíthető forralt vízzel)
másfél evőkanál, 3 százalékos hidrogén-peroxid és másfél kiskanál növényi glicerin
igény esetén illóolajok, hogy elnyomjuk a kellemetlen alkoholszagot

Fertőtlenítő gél:

egy steril tartótégely
200 ml gyógyszertári alkohol)
120 ml aloe vera gél (100 százalékos)
illóolajok az illatosításhoz

Mindkét fertőtlenítőszer esetén nincs szükség másra, csak a megfelelő mennyiségű alapanyagok kimérésére, és alapos elegyítésére. Az illóolajok közül választhatunk teafaolajat, eukaliptuszt, kakukkfüvet, de akár szegfűszeget is.

Amennyiben esetleg nem kapunk 96 százalékos gyógyszertári alkoholt, akkor se essünk kétségbe, a 70 százalékos alternatíva is tökéletesen alkalmas lesz hozzá, csak vegyünk hozzá több glicerint - minden 90 ml alkoholhoz 10 ml ajánlott -, így ugyanazt a hatást érhetjük el vele.
3 hozzászólás

kalifa

4 éve, 4 hónapja és 7 napja

Pont most olvastam h valamelyik városban pálinkából és a felsorolt dolgok hozzáadásából készítettek fertőtlenítő. mosolygó smiley

válasz erre

Lili

4 éve, 4 hónapja és 8 napja

Csak ezeket sem olyan egyszerű beszerezni.

válasz erre

zsebibaba

4 éve, 4 hónapja és 8 napja

Na ez most nagyon jól jön.

válasz erre