13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Idő előtti változókort okozhatnak bizonyos vegyi anyagok

2015. január 30.
1.8761
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Elképesztő eredményeket szült nemrégiben egy komolyabb amerikai kutatás, amelynek során több mint 100 különféle vegyi anyag emberekre gyakorolt hatását vizsgálták a szakemberek, és azt tapasztalták, hogy bizonyos kemikáliák sokszor elképesztő hatást gyakorolnak az emberi szervezet hormonháztartására.

A Washingtoni Egyetem munkatársai szerint azoknál a nőknél, akiknek a vérében és vizeletében kimutattak nagyobb mennyiséget a vizsgált anyagokból átlagosan 2-4 évvel korábban élték meg a változókort.

A kutatás vezetője szerint a vegyi anyagok olyan hormonális hatásokat idéznek elő, amelyek képesek idő előtt véget vetni a petefészek működésének.

Sajnálatos, hogy az orvosok szerint a legtöbb szennyezőanyag már a talajban, a levegőben és az ivóvízben is megtalálható, így lehetetlenség hatékonyan védekezni ellenük.

A kutatók így is adtak néhány jó tanácsot, így szerintük a legtöbb kemikália a műanyagedényekből származik, amelyek főleg mikrohullámú sütőben történő alkalmazásuk során olyan anyagokat választanak ki, amelyek utána szervezetünket károsítják, éppen ezért kerüljük őket, amennyire csak lehet.