13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Hogyan öltözködjünk nyáron, hogy megvédjük magunkat a leégéstől?

2019. július 20.
4.4981
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A nyári szezonban örök kérdésként merül fel, hogy pontosan milyen ruhát is hordjunk, ha nem szeretnénk minden testrészünket közszemlére tenni, de a nagy melegben se kívánunk úgy felöltözni, mint egy hűvösebb napon. Az alkati sajátosságoknak köszönhetően nem is mindenkinek jelent megoldást a rövidnadrág és a póló kombináció, ugyanis ezek a ruhadarabok pont ott vágják el a legtöbb alakot, ahol legelőnytelenebb, ráadásul a bőrünket is sokkal egyszerűbben meg tudja kapni a Nap, ami hosszútávon nagyon rosszat tesz a bőrünkkel.


Szerencsére vannak olyan gyors és pénztárcabarát kímélő trükkök, amelyek segítségével nem kell sokat bajlódnunk különösebben egy-egy bonyolultabb megoldáson és akár a saját ruhásszekrényünkben is megtalálhatjuk a számunkra megfelelőnek ígérkező megoldásokat. Amennyiben hosszútávon tartozkodunk a Napon, ráadásul a legmelegebb déli órákban, akkor nem elég csak az védelemként, hogy bekenjük magunkat egy jó adagnyi naptejjel, ugyanis az UV sugárzás annyira magas tud lenni, hogy ez a védekezési funkció bőven kevésnek bizonyul.

Hogyan öltözködjünk nyáron, hogy megvédjük magunkat a leégéstől? - 2. kép

Részesítsük előnyben a hosszú maxi ruhákat!

A nyári lenge hosszú ruhák, az úgynevezett dáma fazonok szerencsére tavaly óta nagy sikernek örvendenek, így nem is kell sokáig keresgélnünk, ha még nincs egyetlen hasonló ruhadarabunk sem. Ezeknek a szabása és a vonalvezetése is olyan, hogy könnyedén találhatunk ránk passzolót. A megkötős fazonok például, remekül illenek azokhoz, akik homokóra alkattal rendelkeznek. A függőleges csíkozás pedig még az alakot is nyújtani tudja, így egy magasított talpú szandállal remek optikai csalódást lehet elérni.

Hogyan öltözködjünk nyáron, hogy megvédjük magunkat a leégéstől? - 3. kép

Viseljünk kalapot!

A kalapok nemcsak a strandon sétálva néznek ki jól, egy-egy nagyobb karimájú darab igen jól mutat egy hosszú egyberészessel és a funkcióját tekintve is igen hasznos. A kalapok is több méretben, színben és stílusban érhetőek el. Választásnál célszerű odafigyelni, hogy válasszunk nagy karimájú darabot, ami megvéd minket a fentről érkező káros sugarak nagy részétől is.

Hordjunk magunknál esernyőt és húzzuk fel, ha tűz a Nap!

A külföldi turistákat könnyű általában kiszúrni itthon, ők azok, akik nem érzik cikinek felhúzni az esernyőt, még akkor sem, amikor szó sincs esőről, inkább a száraz sivatagi érzés mutatkozik meg az időjárásban. Az esőkabáttal ellentétben egy táskába bedobós verzió jól tud jönni egy hirtelen zápor esetén, de egy forró, belvárosi sétanapon is.

Kisgyerekekre adjunk UV szűrős felsőt!

Amennyiben kisbabánk vagy gyermekünk van és vele együtt tesszük meg a hosszabb kilométereket napközben, ajánlott beszerezni egy speciális viseletet, aminek utcai és strand verziója is akad. Számos ruhamárka évek óta kínálja az UV szűrős felsőit, amik a legkisebbek számára is védelmet nyújtanak.

Mindig legyen nálunk egy könnyed sál!

Egy könnyed, finom tapintású lenge sál remekül jön, ha pántos ruhában vagyunk és a vállunk, a lapockánk szabadon van. Ilyenkor, bár 100%-os védelmet nem nyújt, de egy sál is a segítségünkre lehet.

A fentebb említett praktikák, bár nem engedik nagy mértékben láttatni a testfelületünket, mégsem adják azt az érzést, hogy meg akarnánk szabadulni a plusz kiegészítőktől, amelyek védelmi funkcióval is rendelkeznek. Az, amikor közvetlenül éri a bőrünket a napsugárzás sokkal inkább ad meleg hőérzetet, mint például egy plusz könnyed sál a 35 fokban. Éppen ezért, ne féljünk felszerelkezve közlekedni akkor sem, ha tényleg forró idő ígérkezik az utunk során.
2 hozzászólás

Gizus

5 éve, 1 hónapja és 3 napja

Az esernyő az inkább a kínai turistáknak való, azok járnak mindig azzal nyáron.

válasz erre

Lili

5 éve, 1 hónapja és 4 napja

Kalap és a lenge ruhák nálam nyerők, valamint a napszemüveg. Anélkül nem megyek sehova.

válasz erre