18 °C
erős felhőzet
2024. április 28., vasárnap
Valéria

Íme a gyógyszer, ami véget vethet az elhízásnak

2023. augusztus 22.
26.3531
Mariann profilja, adatai
Mariann
Jó hír érkezett azok számára, akik már régóta küzdenek túlsúllyal és eddig nem sikerült megszabadulniuk tőle, ugyanis a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett Wegovy elnevezésű gyógyszer képes csökkenteni az elhízott emberek súlyát, már embereken is tesztelték.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) nemrégiben már jóváhagyta azt az orvosságot, melyet 1961 felnőtt bevonásával végzett vizsgálaton tesztelték. A teszt során kiderült, hogy néhány hónapos kezelést követően átlagosan 14,9 százalékos testsúlycsökkenést tapasztaltak.

Mindezek mellett a szív- és érrendszeri problémákkal kapcsolatos kockázati tényezők is csökkentek, továbbá a magas vérnyomás is sok esetben megszűnt. A gyógyszer hatóanyaga, a semaglutid úgy működik, hogy utánozza a bélrendszerünk által táplálkozás közben természetesen felszabaduló GLP-1 hormont. Ennek a hormonnak az egyik feladata az inzulintermelés fokozása és ezáltal a vércukorszintjének a csökkentése. Ám kiderült, hogy agyunk azon részeit is megcélozza, melyek a jóllakottság érzetét biztosítják.

A szert egyelőre csak Amerikában engedélyezték és ott már használják is a túlsúlyos betegek, ám a jövőben mások számára is megoldás lehet.