Hozzávalók:
200 g puha vaj + a forma kikenéséhez
225 g nádcukor
4 db tojás
fél citrom leve és reszelt héja
fél narancs leve és reszelt héja
2 teáskanál rózsa- vagy narancsvirágvíz
3 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt
150 g finomliszt + a formához
2 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál őrölt kardamom vagy fahéj
100 g őrölt mandula
100 g őrölt pisztácia
A díszítéshez:
150 g porcukor
fél citrom leve
1 evőkanál narancslé
néhány csepp rózsavíz
1 evőkanál ehető szárított rózsaszirom
25 g apróra vágott pisztácia
Elkészítés:
A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A sütőformát vajjal kikenjük, és belisztezzük.
Konyhai robotgépben a vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, majd a reszelt citrom és narancshéjat, valamint -levet, a rózsavizet, végül a tejfölt is belekeverjük.
Másik tálban a lisztet a sütőporral összeszitáljuk, majd a szódabikarbónát, a kardamomot, a mandulát és a pisztáciát hozzáadjuk. A száraz keveréket apránként a citrusos tojásba keverjük. A masszát az előkészített sütőformába simítjuk, majd az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is teljesen átsült-e. Azután 1-2 percig még a formában hagyjuk, majd óvatosan kiborítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A díszítéshez a porcukrot annyi citrom- és narancslével habosra keverjük, amennyivel sűrű, sima, még folyékony cukormázat kapunk. Néhány csepp rózsavízzel ízesítjük. A cukormázat óvatosan a tortára kanalazzuk, és hagyjuk lefolyni. Várunk 3-5 percig, hogy a cukormáz kissé megdermedjen, majd a rózsaszirmokkal és pisztáciával megszórjuk. Tálalásig hagyjuk teljesen megszilárdulni.
TIPP:
A rózsavíz intenzitása nagyon változó, ezért bánjunk vele óvatosan. Figyeljünk arra, hogy rózsavizet vagy -esszenciát vásárolunk, mert utóbbi sokkal intenzívebb.
Ételfotó: Szendeff Lőrinc, BOOOK