A fenti három praktikát a Washingtoni és a Seattle-i Egyetem munkatársai vetették papírra, miközben azt próbálták bebizonyítani, hogy melyek azok a fogyókúrás módszerek, amelyek hatékonyan működnek, és melyek azok, amelyek nem. A vizsgálatok során 50 és 75 év közötti hölgyeket vontak be a vizsgálatokba, méghozzá olyanokat, akik már legalább egy éve súlyosan elhízottak voltak. A kutatásra jelentkező 123 páciens átlagos testtömegindexe 31,3 volt a vizsgálatok megkezdésének időpontjában.
A kísérletek során a szakemberek arra kérték a fogyni vágyókat, hogy tartsanak kalóriacsökkentő és sportoláson alapuló diétát, de mindemellett vezessenek étkezési naplót. Ebből a kutatók könnyedén megállapították, hogy azok a nők, akik a fogyókúra ideje alatt gyakrabban ettek étteremben, lényegesen kevesebbet fogytak egy év alatt, méghozzá átlagosan 2,5 kilogrammal.
Dr. Anne McTiernan vezető kutató szerint az sem volt túl szerencsés, ha a páciensek rendszertelenül étkeztek, akik ugyanis kihagytak egy-egy főétkezést, azok még az elmulasztott pótlás ellenére is négy kilóval kevesebbet fogytak. Amennyiben tehát a sikeres fogyókúra kulcsát keressük, kitartásunk mellett három, de legalább két alapvető trükköt vegyünk figyelembe! Az egyik, hogy kerüljük az éttermeket, a másik pedig, hogy rendszeresen, de mindig csak szükségszerűen táplálkozzunk.