Szerencsére, a tökéletességre építő világunkban az egészségtudatos élelmiszerek népszerűsítése is nagyobb figyelmet kap, így nem is kell messzire mennünk, ha helyettesíteni akarjuk egy egészségesebb összetételű édesítőszerrel a hagyományos kristálycukrot. Erre remek példa, hogy egy átlagos felnőtt napi cukorbevitele nagyjából 2 evőkanál, amiben benne van a gyümölcscukor és az egyéb alap élelmiszerekbe rejtett cukormennyiség is.
A MÉZ
A cukorhelyettesítők között is nagy különbségek vannak, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen az egészségi állapotunk, az ízlésvilágunk és persze az is szempont, hogy a pénztárcánk mit bír el hosszabb távon. A méz a természetes cukorpótlók egyik legnépszerűbb terméke, azonban hiába hisszük azt, hogy a méz jobb alternatívát jelent, mint a tiszta kristálycukor, hiszen ha nem megfelelő helyről szerezzük be, akkor bizony számos esetben a cukortartalom sokkal magasabb is tud lenni, mint azt várnánk.
A legjobb, ha a hazai kistermelők irányába mozdulunk el, azonban itt sem minden esetben tiszta a képlet, de az biztos, hogy a legtöbb szupermarketben kapható mézváltozatok kristálycukrot is tartalmaznak. A magyar termelők készítményeiben az itthon honos virágokból nyert pollen is megtalálható, így, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetünket a minőségi feldolgozású mézhez, az allergiás tünetek is enyhülhetnek egyes virágporoknál. A mézben mindemellett számos antioxidáns, ásványi anyag és vitamin is rejtőzik.
A nyírfacukor glikémiás indexe nagyon alacsony, de a nullát nem éri el. Az összes édesítő közül, ő hasonlít leginkább a közönséges cukorhoz állagban, hatásban és ízben is. A forgalomba hozásának a története kapcsolódik a fogápoláshoz, ugyanis első körben a rágógumik egyik alapjaként használták fel, majd időközben kiderült, hogy a fogszuvasodás ellen is képes felvenni a harcot.
ERITRIT(OL)
Az eritrit glikémiás indexe nulla, így az inzulinszintet sem emeli meg, ezáltal az inzulinrezisztens betegek vagy a cukorbetegek, de a fogyni vágyók is sokkal könnyebb helyzetben vannak, ha mellette döntenek. A termék állagra nagyon hasonlít az eredeti cukorra, de ebben az esetben az intenzív édes íz, csak a 60%-át éri el a hagyományos verziónak.
A Stevia egy igen sokoldalú cukorpótló, hiszen a lebontásához nincs szükség inzulintermelésre és a glikémiás indexe is nulla. A fogyókúrázoknak, cukorbetegeknek és tulajdonképpen mindenkinek remek alternatívát jelent. A jó minőségű stevia édesítő vásárlásakor, jól figyeljük meg a kiszerelést és az összetételt is, ugyanis a legtöbb esetben keverni szokták más édesítőszerrel az arányok miatt, így nagyobb csomagolásban lehet rájuk bukkanni a bevásárlóközpontok polcain. Az eredeti cukorhelyettesítő azonban, kis kiszerelésű és tiszta összetevőkkel érhető el.