4 °Cszórványos felhőzet
2021. november 29., hétfő • Taksony

Hagyjuk el a cukrot, íme a legnépszerűbb alternatívák!

Szofi Kakuk , 2021. október 09.
A monoton élethelyzetekben és az ülőmunka során a táplálkozási szokásaink is leredukálódtak a lehető leggyorsabban kivitelezhető formákra, ami legtöbbször annyit jelent, hogy a gyors felszívódású és könnyű szénhidrátokat választjuk, amik hirtelen megemelik az inzulinszintet, majd néhány órával később drasztikusan visszaesik. Ezt a szervezet néhány alkalommal el tudja nézni, de a rendszertelen és cukorban gazdag táplálkozásnak számos végzetes és komoly következményei lehetnek. A cukoregyensúly kibillenése igen komoly károkat tud okozni, amelyek között szerepel a cukorbetegség, a demencia, az elhízás, a különféle nőgyógyászati gondok, hormoneltolódások és a magas vérnyomás is.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Szerencsére, a tökéletességre építő világunkban az egészségtudatos élelmiszerek népszerűsítése is nagyobb figyelmet kap, így nem is kell messzire mennünk, ha helyettesíteni akarjuk egy egészségesebb összetételű édesítőszerrel a hagyományos kristálycukrot. Erre remek példa, hogy egy átlagos felnőtt napi cukorbevitele nagyjából 2 evőkanál, amiben benne van a gyümölcscukor és az egyéb alap élelmiszerekbe rejtett cukormennyiség is.

Hagyjuk el a cukrot, íme a legnépszerűbb alternatívák! - 2. kép

A cukorbevitel lecsökkentésénél nem csak azt kell figyelembe venni, hogy a szervezetbe bevitt cukor mennyisége milyen arányú, hiszen az élelmiszerpiac a cukor különböző formáit tartósítószerként is hozzáadja egyes ételekhez, így a tudtunkon kívül, a napi cukorbevitelünk magasabb lehet, mint amennyivel alapvetően számolnánk. A tejcukor például egy olyan rejtett cukoradalék, amely a húsfélékben, a felvágottakban, a különféle előre legyártott mártásokban, a babáknak előkészített ételekben is helyet kap. Ugyanakkor a maltóz is szinte ugyanilyen funkciót tölt be a kenyérfélékben.

A MÉZ

A cukorhelyettesítők között is nagy különbségek vannak, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen az egészségi állapotunk, az ízlésvilágunk és persze az is szempont, hogy a pénztárcánk mit bír el hosszabb távon. A méz a természetes cukorpótlók egyik legnépszerűbb terméke, azonban hiába hisszük azt, hogy a méz jobb alternatívát jelent, mint a tiszta kristálycukor, hiszen ha nem megfelelő helyről szerezzük be, akkor bizony számos esetben a cukortartalom sokkal magasabb is tud lenni, mint azt várnánk.

A legjobb, ha a hazai kistermelők irányába mozdulunk el, azonban itt sem minden esetben tiszta a képlet, de az biztos, hogy a legtöbb szupermarketben kapható mézváltozatok kristálycukrot is tartalmaznak. A magyar termelők készítményeiben az itthon honos virágokból nyert pollen is megtalálható, így, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetünket a minőségi feldolgozású mézhez, az allergiás tünetek is enyhülhetnek egyes virágporoknál. A mézben mindemellett számos antioxidáns, ásványi anyag és vitamin is rejtőzik.

Hagyjuk el a cukrot, íme a legnépszerűbb alternatívák! - 3. kép

XILIT

A nyírfacukor glikémiás indexe nagyon alacsony, de a nullát nem éri el. Az összes édesítő közül, ő hasonlít leginkább a közönséges cukorhoz állagban, hatásban és ízben is. A forgalomba hozásának a története kapcsolódik a fogápoláshoz, ugyanis első körben a rágógumik egyik alapjaként használták fel, majd időközben kiderült, hogy a fogszuvasodás ellen is képes felvenni a harcot.

ERITRIT(OL)

Az eritrit glikémiás indexe nulla, így az inzulinszintet sem emeli meg, ezáltal az inzulinrezisztens betegek vagy a cukorbetegek, de a fogyni vágyók is sokkal könnyebb helyzetben vannak, ha mellette döntenek. A termék állagra nagyon hasonlít az eredeti cukorra, de ebben az esetben az intenzív édes íz, csak a 60%-át éri el a hagyományos verziónak.

Hagyjuk el a cukrot, íme a legnépszerűbb alternatívák! - 4. kép

STEVIA

A Stevia egy igen sokoldalú cukorpótló, hiszen a lebontásához nincs szükség inzulintermelésre és a glikémiás indexe is nulla. A fogyókúrázoknak, cukorbetegeknek és tulajdonképpen mindenkinek remek alternatívát jelent. A jó minőségű stevia édesítő vásárlásakor, jól figyeljük meg a kiszerelést és az összetételt is, ugyanis a legtöbb esetben keverni szokták más édesítőszerrel az arányok miatt, így nagyobb csomagolásban lehet rájuk bukkanni a bevásárlóközpontok polcain. Az eredeti cukorhelyettesítő azonban, kis kiszerelésű és tiszta összetevőkkel érhető el.
 
3 hozzászólás

Tekla • Pipi #3 • 1 hónapja, 3 hete

Nem szeretem helyettesíteni megmondom őszintén, inkább egyszerűen nem eszek édeset. Sajnos egyáltalán nem olyan pl egy sütemény, mint amikor cukorral készítik.

monyó • Überbrutál #2 • 1 hónapja, 3 hete és 1 napja

Süteményekben nem szeretem helyettesíteni, de pl palacsinta vagy valamilyen szósz esetén igen.

Pillangó • Hiperaktív #1 • 1 hónapja, 3 hete és 1 napja

Főleg xilitet szoktam használni. De azért cukrot is ha kell bizonyos süteményekben.