13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Fertőtlenítés házilag - íme néhány tuti tipp a járvány utáni időszakra!

2020. május 20.
17.3871
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Lassacskán talán véget ér ez az egész rémálom, ami a koronavírus kapcsán az elmúlt heteket, sőt hónapokat jellemezte, és bár senki sem tudja biztosan, hogy volt-e értelme ennek az egésznek, azonban arra mérget vehetünk, hogy a jövőben minden megváltozik majd a mindennapjaink tekintetében, ezáltal a fertőtlenítés a mindennapjaink részévé fog válni. Hogy mi lesz akkor, ha elfogy a boltokból a fertőtlenítő, esetleg felkészületlenül ér minket egy újabb járvány? Adunk néhány tuti tippet arra, hogy miként lehet működőképes a fertőtlenítés házilag!


Ecet mindig legyen otthon

Merthogy az ecet az egyik legjobb fertőtlenítőszer az alkohol után. Bár a legtöbben csak salátát készítenek belőle, illetve vízkő eltávolítására használják, de szúrós szagához bizony kimagasló hatékonyság is társul, nem véletlen, hogy a toalett esetében nemcsak a lerakódott szennyeződéseket lehet vele eltávolítani, de mindemellett a vízkő mellett a baktériumokat és a vírusokat is megöli. Bár nem lesz utána kellemes illat, de ha elfogyott a fertőtlenítő, az ecet is jó lehet olyan esetekben, ha például a kilincset kellene sterilizálnunk.

Fertőtlenítés házilag - íme néhány tuti tipp a járvány utáni időszakra! - 2. kép

A hidrogén-peroxid is hasonló hatású

Amennyiben nem tudunk megbékélni az ecet szúrós szagával, akkor érdemes lehet beszerezni otthonra egy kis hidrogén-peroxidot, ami nem túlzás, valódi csodaszernek tekinthető, ha fertőtlenítésről van szó. Önmagában, de ecettel kombinálva egyaránt gyakran találkozhatunk vele. Használatával elpusztíthatjuk a baktériumok és a vírusok legjavát a kijelölt felületeken, ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint a kérdéses felületet alaposan bedörzsölni vele, vagy lespriccelni, és hagyni, hogy a molekulák dolgozzanak.

A szódabikarbóna mindenre (is) jó

A szódabikarbóna szintén egy univerzális alapanyagnak tekinthető a háztartásban, amiből érdemes lehet mindig tartani egy keveset, hiszen ahogyan említettük az alcímben, valóban mindenre is jó. Az egyik legjobb tisztítószer, amit bátran használhatunk bármilyen anyagon, ruhán, szőnyegen, de akár a WC kagylóban vagy a mosdóban is. A szódabikarbónás víz pedig kiváló vírus- és baktériumölő, így ha olyan felülettel van dolgunk, ahol nem ártana némi fertőtlenítés, ez bizony jó alternatíva lehet. Kiemelkedő hatása van a vízkővel szemben is, miközben alkalmazhatjuk akár ecettel elegyítve is.

Fertőtlenítés házilag - íme néhány tuti tipp a járvány utáni időszakra! - 3. kép

Forró vizet a vírusra

Amennyiben nem feltétlenül felületek, hanem bizonyos tárgyak fertőtlenítéséről van szó, akkor élhetünk egy nagyon ősi, de nagyon hatékony módszerrel is, a fertőtlenítéssel! Merthogy anyáink és nagyanyáink mivel fertőtlenítették például a kisbabák eszközeit még a mikrohullámú sterilizálók előtt? Megrakták a tüzet a sparheltben, esetleg bekapcsolták a villany- vagy gáztűzhelyt, tettek fel vizet egy lábasba, felforralták, és a forrásban lévő vízbe belemerítették az eszközöket néhány percig, ami sterilizálta őket. Bármivel eljátszhatjuk ezt ma is, ha olyan dologról van szó, ami nem deformálódik vagy nem megy tönkre a forró víztől!
1 hozzászólás

Minoni

4 éve, 2 hónapja és 7 napja

Bizony, jól mondjátok a szódabikarbóna mindenre jó. mosolygó smiley Nekem mindig van itthon.

válasz erre