Fenntartható öltözködési tippek kezdő anti fast fashion követőknek!

Szofi Kakuk , 2019. augusztus 17.
Az elmúlt időszakban a fast fashion cégek is elkezdtek ráeszmélni arra, hogy ha nem szeretnék elveszíteni a vevőik nagy részét, akkor kénytelenek lesznek ők is levoksolni a fenntarthatóbb divat mellett. Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem egy-két hét alatt fog majd lezajlani a változás, de a könnyítési folyamatok érdekében muszáj példát mutatni a nagyobb cégeknek is, hogy a vásárlóréteg nagyobb fele is rálépjen a változás útjára. Ameddig azonban a befolyásosabb vállalatok nem lépik meg a radikális változásokhoz szükséges lépcsőfokokat, még mindig vannak alternatívák és kisebb lépések, amelyekkel ráhangolódhatunk egy új életvitel alapelveire egyedül is.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hazánkban is egyre többen hagyják el a fast fashion boltok kínálatát, de első körben nem feltétlenül kell ennyire radikális döntéseket meghoznunk. A divatipar még mindig a legkörnyezetszennyezőbb iparágak élén jár, az olajipar után sorakozik fel, rögtön a második helyet megszerezve. A fenntartható divat fogalma az 1980-as évekre datálódik, amikor a nagy divatipari vállalatok óvatlanul egyre több etikátlannak minősülő húzásokról lettek ismertek, amelyek a környezetszennyezés egyik alapkövét adták. A nehézkes és embertelen gyártási körülmények mellett a pazarló, gondtalan anyaggyártás is hozzásegített ahhoz a helyzethez, amely napjainkban is uralkodik.

Fenntartható öltözködési tippek kezdő anti fast fashion követőknek! - 2. képA környezetszennyezés növekvő mértékét azóta több tervező és divatház is felismerte, ráadásul a hazai márkák is előszeretettel gondolkodnak olyan tervezési metódusokon, amelyek segítenek megállítani a nagyfokú túltermelést ebben az iparágban, de mivel a fenntarthatóbb divat létrehozása és követése egy lassú folyamat, így nem túl népszerű előállítási mód sem. A megoldás azonban mindig a fogyasztói társadalmon múlik legnagyobb részt, így amennyiben mi is elindulunk a változás útján, úgy a nagyobb cégek is a hosszútávú átalakulásokon fognak dolgozni.

1. Vásároljunk tudatosan!

A környezetkímélő élet egyik alapja az, ha nagyon meggondoljuk a kiadásainkat. Ez több részt is hasznos lehet, hiszen, ha valóban akkor vásárolunk ruhadarabokat, amikor már tényleg elengedhetetlen, az a környezetünk mellett a pénztárcánknak is jót fog tenni.

2. Gondold újra a régi darabokat!

Az ember stílusa sok éven keresztül alakul, míg nem rátalálunk azokra a színekre és fazonokra, amelyek segítségével a valódi személyiségünk ki tud bontakozni. A régi ruhadarabokat sem kell továbbadnunk, némi kreativítással, újrafestéssel vagy egy kis szabás-varrás által új kedvenc ruhát varázsolhatunk magunknak.

Fenntartható öltözködési tippek kezdő anti fast fashion követőknek! - 3. kép3. Ne dobj ki semmit sem!

A nagy zero waste szemléletmód mellett is akadhatnak olyan ruhaneműk, amelyek feleslegessé válnak és biztosak lehetünk abban, hogy soha többé nem fogjuk őket viszontlátni, még egy felújított formában sem. Ebben az esetben a gyűjtőkonténerek, a segítségre szoruló otthonok, a közeli családtagok és a barátok is szóbajöhetnek, mint alternatíva.

4. Vásárolj vintage outletekben!

A megtisztított ruhásszekrény és az adományozások után a garbróbfrissítés ideje is eljön, amikor mindenképp szükség lesz néhány időtálló ruhára és kiegészítőre. Ebben az esetben válasszunk olyan boltokat, ahová már eleve másodkézből érkeznek a termékek, legyen az egy használt ruhabolt vagy vintage kisáruda.

Fenntartható öltözködési tippek kezdő anti fast fashion követőknek! - 4. kép5. Ne mossuk túl gyakran a ruháinkat!

Itt természetesen nem arról van szó, hogy ne tisztítsuk meg a ruhadarabjainkat, csak nem kell például 1-2 órányi hordás után rögtön a mosógépbe hajítani a szinte teljesen tiszta felsőnket és nadrágunkat.

A fenntartható divat nemcsak az előállításban követel meg több időt, hanem az életritmusának a felvételében és ennek megfelelően a betartásában is. Nem könnyű út a zero waste szemlélet, de addig, amíg a nagyobb befolyással rendelkező cégek nem lépnek nagyobbat, addig is képesek lehetünk mi magunk is a környezettudatosabb életre.
 
1 hozzászólás

Lili • Messiás #1 • 3 hónapja, 2 napja

Megmondom őszintén általában fast fashion üzletben vásárolok, de nem veszek minden szezonban új ruhákat.