34 °Cvihar
2020. augusztus 10., hétfő • Lőrinc

Fenntartható öltözködési tippek kezdő anti fast fashion követőknek!

Szofi Kakuk , 2019. augusztus 17.
Az elmúlt időszakban a fast fashion cégek is elkezdtek ráeszmélni arra, hogy ha nem szeretnék elveszíteni a vevőik nagy részét, akkor kénytelenek lesznek ők is levoksolni a fenntarthatóbb divat mellett. Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem egy-két hét alatt fog majd lezajlani a változás, de a könnyítési folyamatok érdekében, muszáj példát mutatni a nagyobb cégeknek is, hogy a vásárlóréteg nagyobb százaléka is rálépjen a változás útjára. Ameddig azonban a befolyásosabb vállalatok nem lépik meg a radikális változásokhoz szükséges lépcsőfokokat, még mindig vannak alternatívák, amelyekkel ráhangolódhatunk egy új életszemlélet alapelveire saját magunk erejéből is.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hazánkban is egyre többen hagynak fel a fast fashion boltok kínálatával, de első körben nem feltétlen kell ennyire radikális változásokat meghoznunk. A divatipar még mindig a legkörnyezetszennyezőbb iparágak élén jár, az olajipar után sorakozik fel, rögtön a második helyet megszerezve. A fenntartható divat fogalma az 1980-as évekre datálódik, amikor a nagy divatipari vállalatok óvatlanul egyre több etikátlannak minősülő húzásukról lettek ismertek, amelyek a környezetszennyezés egyik alapkövét adták. A nehézkes és embertelen gyártási körülmények mellett a pazarló, gondtalan anyaggyártás is hozzásegített ahhoz a helyzethez, amely napjainkban is uralkodik.

Fenntartható öltözködési tippek kezdő anti fast fashion követőknek! - 2. képA környezetszennyezés növekvő mértékét azóta több tervező és divatház is felismerte, ráadásul a hazai márkák is előszeretettel gondolkodnak olyan tervezési metódusokon, amelyek segítenek megállítani a nagyfokú túltermelést, de mivel a fenntarthatóbb divat létrehozása és követése egy lassú folyamat, így nem túl népszerű előállítási mód ezek sem. A megoldás azonban, a fogyasztói társadalom befolyásán múlik a legnagyobb részt, így amennyiben mi is elindulunk a változás útján, úgy a nagyobb cégek is a hosszútávú átalakulásokra kényszerülnek.

1. Vásároljunk tudatosan!

A környezetkímélő élet egyik alapja az, ha nagyon átgondoljuk a kiadásainkat. Ez több okból is hasznos lehet, hiszen, ha valóban akkor vásárolunk ruhadarabokat, amikor már tényleg elengedhetetlen, az a környezetünk mellett, a pénztárcánknak is jót fog tenni.

2. Gondold újra a régi darabokat!

Az ember stílusa sok éven keresztül alakul, míg nem rátalálunk azokra a színekre és fazonokra, amelyek segítségével a valódi személyiségünk ki tud bontakozni. A régi ruhadarabokat sem kell továbbadnunk, némi kreativítással, újrafestéssel vagy egy kis szabás-varrás által új kedvenc ruhát varázsolhatunk magunknak.

Fenntartható öltözködési tippek kezdő anti fast fashion követőknek! - 3. kép3. Ne dobj ki semmit sem!

A nagy zero waste szemléletmód mellett is akadhatnak olyan ruhaneműk, amelyek feleslegessé válnak és biztosak lehetünk abban, hogy soha többé nem fogjuk őket viszontlátni magunkon, még felújított valójában sem. Ebben az esetben a gyűjtőkonténerek, civil szervezetek, anyaotthonok, a közeli családtagok és a barátok is szóbajöhetnek adományozás céljából.

4. Vásárolj vintage outletekben!

A megtisztított ruhásszekrény és az adományozások után a garbróbfrissítés ideje is eljön, amikor mindenképp szükségeltetik beszerezni néhány időtálló ruhát és kiegészítőt. Válasszunk olyan boltokat, ahová már eleve másodkézből érkeznek a termékek, legyen az egy használt ruhabolt vagy vintage kisáruda.

Fenntartható öltözködési tippek kezdő anti fast fashion követőknek! - 4. kép5. Ne mossuk túl gyakran a ruháinkat!

Itt természetesen nem arról van szó, hogy ne tisztítsuk meg a ruhadarabjainkat, csak nem kell például 1-2 alkalmi hordás után rögtön a mosógépbe hajítani a szinte teljesen tiszta felsőnket vagy nadrágunkat.

A fenntartható divat nemcsak előállításában követel meg több időt, hanem az életritmusának a felvételében és ennek megfelelően a betartásában is. Nem könnyű út a zero waste szemlélet, de addig, amíg a nagyobb befolyással rendelkező cégek nem lépnek nagyobbat, mi is képesek lehetünk változást hozó lépteket tenni.
 
1 hozzászólás

Lili • Messiás #1 • 1 éve, 22 napja

Megmondom őszintén általában fast fashion üzletben vásárolok, de nem veszek minden szezonban új ruhákat.