9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Ezt teszik a lakás levegőjével a szobanövények

2019. október 06.
10.1211
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A lakásban elhelyezett szobanövények nemcsak rendkívül szépek, és otthonosabbá teszik a belső helyiségeket, de mindemellett még kifejezetten hatásosak is lehetnek a ház belső levegőjére nézve. Bár nyilván senki sem szeretne üvegházban élni, ellenben néhány kisebb-nagyobb szobanövény mellett tudományosan igazolt, hogy sokkal tisztább levegőt szívhatunk a lakás falai között. Hogy milyen előnyökkel járnak még a szobanövények? Lássuk!


Párásítanak

A szobanövények ugyebár élő és lélegző lények, melyek a folyamat során képesek arra, hogy szabályozzák a helyiségek páratartalmát. Ez kifejezetten a téli időszakban nagyon lényeges, mert a fűtés és a kevés szellőztetés miatt száraz odabent a levegő, amitől a nyálkahártyák kiszáradnak, ezáltal gyakori a kellemetlen köhögés. Néhány szobanövénnyel azonban könnyedén egyensúlyozhatjuk egy kicsikét ezt a helyzetet.

Ezt teszik a lakás levegőjével a szobanövények - 2. kép

Tisztítanak

A növények a légzésük során rengeteg hasznos dolgot csinálnak, azonban kevesen tudják, hogy kis túlzással úgy működnek, mint a szűrők. Magyarul tehát a szoba levegőjét magukba szívják, és megkötik a különféle káros anyagokat, vagyis tisztítják a levegőt, ami kifejezetten előnyös lehet a nagyobb városokban, ahol eredendően sok a szmog. Különösen hasznosak ebből a szempontból a páfrányfélék, melyek közül különösen a madárfészekpáfrányról bebizonyították, hogy képesek olyan anyagokat is megkötni, mint a formaldehidek.

Oxigént termelnek

Az általános iskolai biológiaórákról bizonyára mindenki tudja, hogy a növények alapvető feladata a levegő tisztítása mellett az oxigéntermelés. Magyarul tehát fák, virágok és úgy általánosságban növények nélkül nem lenne elegendő oxigén a Földön, és nem tudnánk életben maradni. Mivel a szobanövények is fotoszintetizálnak, ezért értelemszerű, hogy részt vesznek az oxigéntermelésben, és bár nyilván néhány növénnyel még nem váltjuk meg a világot, de biztosan dúsabb lesz oxigénben a szobák levegője, mint nélkülük.

Ezt teszik a lakás levegőjével a szobanövények - 3. kép

Frissítenek

Bár a páratartalom növelésével és az oxigéntermeléssel evidens, hogy a szobanövények frissítik is a levegőt, azonban fontos itt kiemelni, hogy ez különösen légkondicionált helyiségek esetében nagyon fontos, hovatovább kifejezetten érzékelhető hatás. Sőt mi több, azokban a helyiségekben is frissebben tartják a levegőt, ahol sok ember tartózkodik egyszerre, relatíve kis térben.
1 hozzászólás

Enci

4 éve, 11 hónapja és 4 napja

Többek között ezért jók a szobanövények bár némelyiket nehéz életben tartani.

válasz erre