24 °Czápor
2020. július 16., csütörtök • Valter

Ezt teszik a lakás levegőjével a szobanövények

Brauny , 2019. október 06.
A lakásban elhelyezett szobanövények nemcsak rendkívül szépek, és otthonosabbá teszik a belső helyiségeket, de mindemellett még kifejezetten hatásosak is lehetnek a ház belső levegőjére nézve. Bár nyilván senki sem szeretne üvegházban élni, ellenben néhány kisebb-nagyobb szobanövény mellett tudományosan igazolt, hogy sokkal tisztább levegőt szívhatunk a lakás falai között. Hogy milyen előnyökkel járnak még a szobanövények? Lássuk!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Párásítanak

A szobanövények ugyebár élő és lélegző lények, melyek a folyamat során képesek arra, hogy szabályozzák a helyiségek páratartalmát. Ez kifejezetten a téli időszakban nagyon lényeges, mert a fűtés és a kevés szellőztetés miatt száraz odabent a levegő, amitől a nyálkahártyák kiszáradnak, ezáltal gyakori a kellemetlen köhögés. Néhány szobanövénnyel azonban könnyedén egyensúlyozhatjuk egy kicsikét ezt a helyzetet.

Ezt teszik a lakás levegőjével a szobanövények - 2. kép

Tisztítanak

A növények a légzésük során rengeteg hasznos dolgot csinálnak, azonban kevesen tudják, hogy kis túlzással úgy működnek, mint a szűrők. Magyarul tehát a szoba levegőjét magukba szívják, és megkötik a különféle káros anyagokat, vagyis tisztítják a levegőt, ami kifejezetten előnyös lehet a nagyobb városokban, ahol eredendően sok a szmog. Különösen hasznosak ebből a szempontból a páfrányfélék, melyek közül különösen a madárfészekpáfrányról bebizonyították, hogy képesek olyan anyagokat is megkötni, mint a formaldehidek.

Oxigént termelnek

Az általános iskolai biológiaórákról bizonyára mindenki tudja, hogy a növények alapvető feladata a levegő tisztítása mellett az oxigéntermelés. Magyarul tehát fák, virágok és úgy általánosságban növények nélkül nem lenne elegendő oxigén a Földön, és nem tudnánk életben maradni. Mivel a szobanövények is fotoszintetizálnak, ezért értelemszerű, hogy részt vesznek az oxigéntermelésben, és bár nyilván néhány növénnyel még nem váltjuk meg a világot, de biztosan dúsabb lesz oxigénben a szobák levegője, mint nélkülük.

Ezt teszik a lakás levegőjével a szobanövények - 3. kép

Frissítenek

Bár a páratartalom növelésével és az oxigéntermeléssel evidens, hogy a szobanövények frissítik is a levegőt, azonban fontos itt kiemelni, hogy ez különösen légkondicionált helyiségek esetében nagyon fontos, hovatovább kifejezetten érzékelhető hatás. Sőt mi több, azokban a helyiségekben is frissebben tartják a levegőt, ahol sok ember tartózkodik egyszerre, relatíve kis térben.
 
1 hozzászólás

Enci • Überbrutál #1 • 10 hónapja, 3 napja

Többek között ezért jók a szobanövények bár némelyiket nehéz életben tartani.