13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Ezért ne vedd félvállról a méhszájsebet

2019. április 17.
7.4181
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A méhszájseb problémája rendszerint egy a fiatalabb lányokat érintő probléma, ami felnőttként jellemzően nemi betegségek vagy szülés után alakulhat ki. Bár valójában nem is egy sebről beszélünk, hanem egy a méhnyakon megtalálható, vörös nyákot termelő hámréteg kitüremkedéséről, azonban ennek ellenére is nagyon érdemes komolyan venni a megjelenését és kezelésekre járni, és nemcsak azért, mert erősebb hüvelyi folyás, rendszertelen menzesz és véletlenszerű vérzés társulhat hozzá.



Ezért ne vedd félvállról a méhszájsebet - 2. kép

Mi áll a méhszájseb hátterében?

Mint a fentiekben már említettük a méhszájseb hátterében számtalan különféle probléma állhat, ezáltal fiatalkorban sokszor a hormonális változások hatására jön elő, míg a felnőtteknél megannyi más kiváltó oka lehet. Ilyenek például a nemi úton terjedő kisebb-nagyobb betegségek és fertőzések, de a rossz hüvelyi kezelés, a hüvelyflóra egyensúlyának borulása, sőt egyes fogamzásgátlók alkalmazása is állhat a háttérben. Meglepő lehet, de a tampont használó nők körében is nagy gyakorisággal jelenik meg a méhszáj állandó irritációja miatt, de például a spirált viselők is nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Statisztikák igazolják, hogy a plusz kilók és a méhszájseb kialakulása között is gyakran állhat párhuzam, hiszen a túlsúly gyakran idézhet elő hormonzavart, ami a méhszájseb tekintetében lényeges dolog. A túlzott elhízás miatt gyakran nem fordítható elég figyelem az alapos intim higiéniára, ami szintén negatív hatást gyakorol a problémára. Az elváltozást bármilyen rutin nőgyógyászati vizsgálat során szabad szemmel is észrevehető, és mivel a méhben keletkező daganatos elváltozások egyik előszobájáról beszélünk, ezért mindig szükséges rákszűrés alkalmazása is.

Ezért ne vedd félvállról a méhszájsebet - 3. kép

Kezelés és műtét

A panaszmentes méhszájseb a kiváltó probléma feltárásával rendszerint hamar eltüntethető, de ha ismeretlen vagy kezelhetetlen dolog áll a háttérben, akkor az évenkénti rákszűrés mellett nincs szükség beavatkozásra. Amennyiben azonban a méhszájseb kellemetlen panaszokat, nagy mennyiségű hüvelyváladékot vagy állandó vérzést okoz, akkor elengedhetetlen a beavatkozás, máskülönben sokkal nagyobb valószínűséggel kaphatunk el különféle fertőzéseket és betegségeket, hovatovább a kezelés hiányában a méhszáj rosszindulatú elváltozásával is számolnunk kell.

A méhszájseb kezelésére ma már számtalan kíméletes műtéti eljárás létezik, melyek azt a célt szolgálják, hogy a problémás hámot eltávolítsák, mely utána képessé válik egészséges formában hámosodni. Ennek jelenleg három módja ismert, az égetés, a fagyasztás és a lézeres beavatkozás. Hogy kinek és melyik módszerre lesz szüksége, azt minden esetben érdemes a nőgyógyásszal közösen kitalálni, hiszen sok esetben szükséges lehet egyéb kezelésekre és gyógyszer alkalmazására annak érdekében, hogy teljes legyen a gyógyulás. A beavatkozás ambuláns kezelésen elvégezhető, és egyetlen kellemetlensége a velejáró kevés hüvelyi vérzés.
1 hozzászólás

bettike

5 éve, 5 hónapja és 8 napja

Mindenre oda kell figyelnie egy nőnek. Az ilyenek veszélyesek lehetnek.

válasz erre