7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Ezért is nagyon fontos a gyakori és alapos kézmosás

2015. május 06.
2.0031
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Május 5-én, avagy a kézhigiénás világnapon az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményben hívta fel a magyar lakosság figyelmét arra, hogy miért is nagyon fontos a gyakori és alapos kézmosás.



Ebből kiderült, hogy a fertőző betegségek több mint 80 százalékát közvetlen érintkezéssel kapjuk el, és mivel a környezetünkkel a legtöbb ízben a kezünkkel érintkezünk, ez a testrészünk mindig szennyezettebb, mint a többi.

Már ezért is nagyon fontos, hogy a fertőzések megelőzése érdekében gyakran és alaposan kezet mossunk, de a fentieket nyomatékosítják azok az adatok, amelyek szerint alig néhány óra alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és ujjainkon, amelyek órákig, sőt akár hetekig is életben maradhatnak, valamint fertőzhetnek, ha nem kerülnek eltávolításra.

A piszkos kezek a legkönnyebben légúti fertőzéseket okoznak, de gyakori előidézői a hasmenésnek és bizonyos típusú májgyulladásoknak is. A baktériumok és egyéb kórokozók terjedésének megakadályozásához a legjobb módszer a szappanos kézmosás, de a kézfertőtlenítők alkalmazása is erősen ajánlott.