Ezeket kell tudnod a HIIT edzésről!

Brauny , 2018. szeptember 09.
Elképesztően népszerűvé vált az elmúlt időszakban az emberek között az úgynevezett HIIT edzés, mely nem egy új őrület, lévén gyökerei több évtizedes múltra tekinthetők vissza, sőt mi több, bizonyítékok vannak rá, hogy már sokkal korábban is alkalmazták a katonaságnál a magas intenzitású intervallumos edzések bizonyos típusait. Az edzésforma lényege, hogy robbanásszerűen indít a bemelegítés után, és utána a magas, valamint az alacsony intenzitás váltakozik, miközben az egész edzés alig tart tovább 20-25 percnél. Hogy mit kell még tudnod ezen felül a HIIT edzésről? Akad néhány dolog!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Az egyik leghatékonyabb edzésforma!

Bizony-bizony, a HIIT edzés nem csalás és nem ámítás, brutálisan keményen kell dolgoznunk vele, ugyanakkor ha nincs elég időnk arra, hogy órákat töltsünk az edzőteremben, akkor ezt a mozgásformát neked találták ki. Rövidsége ellenére ráadásul bődületesen jó zsírégető hatással jár, mely az anyagcsere felpörgetésével utána hosszú órákig megmarad majd.

Ezeket kell tudnod a HIIT edzésről! - 2. kép

2. Az állóképességet is növeli!


A legtöbb edzéssel az a baj, hogy hiába húzódik el, hiába izzadunk, az anaerob tartományba csak rövid ideig viszi el az embert, vagyis nem növekszik az állóképességünk. Ez az a bizonyos tartomány, amikor az embernek heves a szívverése, ömlik róla a víz, és alig kap levegőt. A HIIT edzés kapcsán ez garantált, és kísérletek igazolják az eredményét is, lévén a módszerrel állóképességünket is jelentősen növelhetjük.

3. Nem kell semmi extra felszerelés!

A HIIT edzésről fontos kiemelni, hogy nem kell hozzá semmi extra felszerelés, gépek, speciális hely vagy más egyéb különös dolog. Egy kényelmes ruha, valamint a legalapvetőbb táplálék-kiegészítők, és gőzerővel belevethetjük magunkat az edzésbe úgy, hogy közben átmozgatjuk majd minden izomcsoportunkat. Ennek az előnye továbbá az is, hogy bárhol és bármikor lehetőségünk nyílik mozogni, nem kell még edzőtermet sem keresnünk hozzá.

Ezeket kell tudnod a HIIT edzésről! - 3. kép

4. Hiába izzadsz, az izmokból nem fogysz!


Rengeteg olyan edzésforma létezik, melyek izzasztanak, sőt fogyasztanak is, azonban nem járnak izomformáló hatással, vagyis alakunk finoman szólva sem válik tőle elfogadhatóvá. A HIIT edzés ebből a szempontból is kitűnő, hiszen segítségével tényleg a zsírt fogyasztjuk, az izmoknak sem a nagyságuk, sem az erejük nem módosul negatív irányba, súlyzók és saját testsúlyos módszerek bevonásával pedig inkább pozitív növekedésre számíthatunk.

5. A bemelegítést és a levezetést soha ne mulaszd el!

A HIIT edzés bár hatásos megoldás, összességében azonban rendkívül veszélyes lehet, ha túl elővigyázatlanok vagyunk. Rendkívül lényeges például a bemelegítés, hiszen izmaink, ínszalagjaink és ízületeink hamar kapnak nagy terhelést, ami sérülésveszélyes. Ezen felül a levezetésre is szükség lesz, hiszen ha túl hamar hagyjuk abba a nagy intenzitást, akkor annak rosszullét, másnap pedig izomláz lehet a vége.
 
2 hozzászólás

Cynthia • Überbrutál #2 • 10 hónapja, 2 napja

Próbáltam már és nagyon kemény tud lenni, tényleg lehet tőle izzadni.

EszterSzabadkai • Megszállott #1 • 10 hónapja, 2 napja

Tényleg brutál edzésforma, ettől aztán lehet izzadni.