11 °C
enyhe eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Ezeket a dolgokat talán még te sem tudtad a narancsbőrről

2020. június 03.
17.5941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A narancsbőr rengeteg nő életét keseríti meg egy bizonyos kor felett. Sokan sajnos már egészen fiatalon megtapasztalják a narancsbőr kellemetlen esztétikai oldalát, és utána életük végéig elkíséri ez a kellemetlen megjelenéssel rendelkező zsírlerakódás, miközben kevesen tudják, hogy bizonyos szinten a narancsbőr terjedése, illetve kialakulása még megakadályozható, sőt vissza is fordítható. Ehhez azonban elengedhetetlen megismerkedni a narancsbőr sajátosságaival, ezáltal olyan dolgokkal is, melyek nem feltétlenül köztudottak erről a jelenségről.



Ezeket a dolgokat talán még te sem tudtad a narancsbőrről - 2. kép

Mi az a narancsbőr?

A narancsbőr egy speciális zsírréteg, úgynevezett cellulit, mely rendkívüli tömörsége miatt deformálja a bőr megjelenését, mely ettől így leginkább a narancs héjára hasonlít. A legtöbb esetben a csípőn vagy a comb felső részén találkozhatunk vele, és jellemzően fiatal nőkön már kialakul. Alapvetően három típusát különböztethetjük meg. Az imént bemutatott a leggyakoribb, az úgynevezett első típus, de ezen felül még két további változatot jegyzett le az orvostudomány.

Ezek közül az egyik az ödémás cellulit, melyet a túlsúlyos állapot idéz elő, azon belül is leginkább a folyadék-visszatartás problémája áll a hátérben. A bőrnek ilyenkor jellemzően még fodrozottabbá válik a felülete, jellemzően pedig nagyobb zsírfelhalmozódásoknál, combon, fenéken és felkaron találkozhatunk vele. A harmadik típusú narancsbőr a fibrotikus cellulit, ami egy rendkívül kemény, de mozgatható zsírdaganatszerű megjelenés, amit többnyire az alsó lábszárakon lehet tapasztalni, és a legtöbbször a rossz keringés, illetve a folyadék-visszatartás áll a hátterében.

A narancsbőr kapcsán kevesen tudják, de nemcsak a túlsúlyos embereknél jelenhet meg. Noha ők hajlamosabbak rá, ellenben a vékonyabbaknál szintén megfigyelhető, hiszen a rossz étrend vagy az életmód egyaránt előidézhet ilyesmit. Érdekesség, hogy a nők 90 százaléka kisebb-nagyobb mértékben, de rendelkezik narancsbőrrel, még ha ez gyakran nem is látható.

Ezeket a dolgokat talán még te sem tudtad a narancsbőrről - 3. kép

A narancsbőr fokozatai

A narancsbőr kialakulásának és megjelenésének fokozatai vannak, melyek alapvetően meghatározzák, hogy mennyire lehet szinten tartani vagy visszafordítani. Az első fokozat, amikor a narancsbőr egyáltalán nem látszik, csak nyomás hatására lehet felfedezni a jelenlété. Ez az állapot a legkönnyebben szinten tartható, fogyással visszafordítható. A második fokozat, amikor már állva vagy ülve még nem látható a narancsbőr, de a bőrfelszínt megcsípve kirajzolódik az elváltozás.

A harmadik fokozat, amikor az összecsípés mellett már ülve is láthatóvá válik a combon a narancsbőr jelenléte. Ettől a ponttól bár szinten tartás még lehet, a helyzetet azonban csak drasztikus fogyókúrával lehet visszafordítani, sokszor viszont még azzal sem. A negyedik fokozat a legsúlyosabb. Ilyenkor már nem kell leülni vagy a bőrt torzítani sem ahhoz, hogy a narancsbőr láthatóvá váljon, normál testtartás esetén is kirajzolódik.
1 hozzászólás

Lolaa

4 éve, 1 hónapja és 21 napja

Hogy én mennyire utálom a narancsbőrt. Mindig szenvedek vele de már elfogadtam hogy ilyen.

válasz erre