1 °Cerős felhőzet
2021. január 27., szerda • Angelika

Ezekben a gyümölcsökben és zöldségekben van a legtöbb C-vitamin!

Brauny , 2019. január 27.
A tél legkritikusabb fázisához érkeztünk abban a tekintetben, hogy a nyáron felgyülemlett tartalékaink már kifogyóban vannak, ezáltal a betegségek nagyon könnyen és nagyon gyorsan leteríthetnek minket a lábunkról. Emiatt lényeges egy kicsit tuningolni az immunrendszerünket, amire az egyik legalkalmasabb a C-vitamin, amit szinte lehetetlen túladagolni, éppen ezért érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, melyben kimagasló mennyiségű C-vitamin található. Hogy melyek ezek?
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Grapefruit

A grapefruit bizonyítottan az egyik legjobb vitaminforrás, hiszen egy normál méretű gyümölcsben akár 80-90 milligramm C-vitamin is megtalálható, amit sokan gyógyszerekkel és szintetikus anyagokkal sem tudnak bevinni a szervezetükbe. Nagy előnye ráadásul a grapefruitnak, hogy nemcsak vitaminokból találhatunk benne rengeteget, hanem ráadásul még fogyókúrás hatása is van.

Ezekben a gyümölcsökben és zöldségekben van a legtöbb C-vitamin! - 2. kép

Citrom

A citrom és a különféle citrusfélék szintén elképesztő mennyiségű C-vitamint tartalmaznak, nem véletlen, hogy sokan ezzel ütik fel a teájukat, illetve ezt fogyasztják, ha betegek. Bár a grapefruittól egy kicsit elmarad, de egy nagyobb méretű citrom elfogyasztásával 50-60 mg C-vitaminhoz juttathatjuk a szervezetünket, ami egyáltalán nem rossz.

Paprika

Nem véletlen, hogy a paprikából mutatták ki annak idején a C-vitamint, hiszen ebben az ízletes zöldségben elképesztő mennyiségben találhatjuk meg ezt az értékes vitamint. Egy normál méretű, tehát nagyjából 100 grammot nyomó paprikában általában 100 milligramm C-vitamint találunk. Amennyiben meg akarjuk előzni a megfázást, vagy megbetegedtünk, együnk minél több paprikát, a hatás garantáltan nem marad el.

Kelbimbó

A kelbimbót azért erőltetik minden amerikai filmben a gyerekeknek, mert rengeteg C-vitamin van benne. Közel annyi, mint a paprikában, de sajnálatos módon a főzéssel és a párolással is veszít ebből az értékéből, így hiába találhatunk benne papíron 100 mg-ot, valójában az elkészítés után ennek a töredéke sem marad meg, de még így is elég ahhoz, hogy ha sokat eszünk belőle, akkor az jó hatást gyakorol a szervezetünkre.

Ezekben a gyümölcsökben és zöldségekben van a legtöbb C-vitamin! - 3. kép

Petrezselyem

Noha a petrezselyemre a legtöbben nem úgy tekintenek, mint egy igazi vitaminbombára, márpedig igenis az. Olyannyira, hogy a kutatások szerint átlagosan 80 milligramm C-vitamin van egy csészényi petrezselyemben, ami nyilván frissen benne is marad, de a főzés során ez az érték szintén csökkenő tendenciát mutat. További érdekessége, hogy nagyon sok K-vitamin is található benne!

Kivi

A kivit azért érdemes kiemelni a sorból, mert méretéhez viszonyítva igazi vitaminbomba. Egyetlen átlagos, tehát tojásnagyságú kiviben ugyanis 60-70 milligramm C-vitamin található, vagyis ha kettőt megeszünk, máris fedeztük a napi vitaminszükségletünk egy nagyon jelentős részét, nagy előnye pedig, hogy mindezt minimál kalória társaságában.
 
1 hozzászólás

kalifa • Hiperaktív #1 • 2 éve, 2 hónapja és 2 napja

Brokkoli is nagyon jó.