13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Ezek az egyértelmű jelei a vitaminhiányos állapotnak

2019. január 30.
13.9351
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Szervezetünk állapotának egészséges fenntartásához elengedhetetlenül fontos, hogy folyamatosan elegendő mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal pumpáljuk tele, ami főként a téli időszakban a megfelelő étrend betartása mellet is igencsak nehéz lehet. Ennek hatására könnyedén vitaminhiányos állapot léphet fel a szervezetünkben, aminek egészen egyértelmű és határozott jelei lehetnek. Hogy melyek ezek?


Bőrproblémák

A bőr az elsődleges marker a testünk tekintetében, ha tehát valami probléma van odabent, az kívülről azonnal meglátszik, még ha ezek a jelek nem is mindig egyértelműek. A szárazság, a túlzott zsírosodás, a kiütések, a pattanások, a viszketés, a bőrpír vagy a hámlás kivétel nélkül mind visszavezethetők vitaminhiányra, és bár nyilván nem minden esetben, de mielőtt valami rosszra gondolnánk, érdemes lehet inkább innen indítani a kutatást és a felderítést. A leggyakrabban a bőrproblémák a B-vitamin hiányára vezethetők vissza, de a köröm és a körömágy betegségei a kevés C-vitamint is jelezhetik.

Ezek az egyértelmű jelei a vitaminhiányos állapotnak - 2. kép

Csontproblémák

Avagy könnyedén, és meglepően gyakran törő csontok, rohamosan romló fogak és így tovább. Ennek a hátterében általában szinte mindig a D-vitamin hiánya áll, ami azért is komoly probléma, mert a D-vitamin nemcsak a csonterőért tehető felelőssé, hanem az immunrendszer épségének fenntartásában is rendkívül fontos szerepet vállal, de az izomerő kialakulása és fenntartása is tőle függ, tehát érdemes mielőbb pótolni.

Szemproblémák

Ha a szervezetünkben tartós A-vitamin hiány alakul ki, akkor annak egészen határozott jelei vannak, ezáltal például gyakori szemproblémák, mint az állandó szemszárazság, a homályos vagy problémás látás, hosszabb távon pedig a látásromlás jelezhet, sajnos utóbbi esetben már visszafordíthatatlanul. Emiatt nagyon fontos időben pótolni ezt a vitamint, amit a legjobban étrendünkkel hozhatunk egyensúlyba, ezáltal például a halételek, a belsőségek, a sütőtök, de a sárgarépa és a tojás is nagyon gazdag A-vitaminban.

Ezek az egyértelmű jelei a vitaminhiányos állapotnak - 3. kép

Depresszió

Bár belegondolni is merészség, azonban a tartós rossz kedv, a depresszió hátterében is meghúzódhat vitaminhiány. Méghozzá nem is akármelyik, lévén a túl kevés C-vitamin lehet negatív hatással mentális egészségünkre, amit természetesen egy sor másik tünet kísérhet, ezáltal a gyakori fogínygyulladások, a magas vérnyomás, a levertség, a fáradtság vagy az izomgyengeség. A C-vitamin pótlása alighanem a legegyszerűbb, de nemcsak ezért fontos, hanem az immunvédelem miatt is, hiszen a C-vitamin elengedhetetlen a betegségek távol tartásához és leküzdéséhez.

Vérszegénység

A vérszegénységet sokan alkati problémának tartják, ami bizonyos esetekben igaz is, azonban a háttérben a vashiány, és az E-vitamin hiánya egyaránt állhat, hiszen utóbbi rendkívül fontos szervezetünk vérképző funkcióihoz. Az E-vitamin hiányához ráadásul gyakori idegrendszeri- és koordinációs problémák is társulnak, nagy mennyiségben pedig akadályozza az öregedést, védi a sejteket a károsodástól, egyszóval rengeteg haszna van.
1 hozzászólás

Móni

5 éve, 7 hónapja és 8 napja

Én alapból vérszegény vagyok, hiába eszem pl sok brokkolit, amiben sok a vas, de hiába.

válasz erre