7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Évente már 6 millió ember hal meg a cigarettától

2015. június 01.
2.0771
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Hiába szabályozzák törvények, hiába nő az ára, a WHO legfrissebb adatai szerint - amelyek a Dohányzásmentes Világnap alkalmából láttak napvilágot - világszerte ma már több mint 6 millió ember hal meg a cigarettától.

Noha a három évvel ezelőtti adatokhoz képest az Európai Unió területén 26 százalékra csökkent a rendszeresen dohányzók aránya - a korábbi 28-ról -, de még így is túl sok ember hal meg ettől a káros szenvedélytől.

Érdekesség és pozitív előjel, hogy az utóbbi években főként a 15-24 éves korosztály körében csökkent le alaposan a dohányzók hányada, ezáltal 29 százalékról 25 százalékra.

Ebből is látszik, hogy hazánk ismét alaposan kilóg az átlagból, hiszen a magyar fiatalok 27 százaléka dohányzik jelenleg, ami azt jelenti, hogy Csehország után hazánkban él Európában a legtöbb fiatal bagós.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint hiába csökken a dohányosok aránya, a cigaretta által okozott halálesetek száma így is növekedni fog a jövőben, így az előrejelzések szerint 2030-ra akár már 8 millió haláleset is történhet egy évben a cigaretta miatt.