13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Elképesztő és súlyos allergiás reakciókat is okozhat a hajfesték

2014. április 19.
10.4061
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A hajfestés manapság már teljesen általánossá vált világszerte az emberek körében, így nem csak nők, hanem rengeteg férfi is előszeretettel alkalmazza ezt a szépészeti módszert, azonban kevesen tudják, hogy mekkora veszélynek teszik ki magukat általa. A hajfestékre való allergia ugyanis gyakran elképesztő és egyben súlyos reakciókat is kiválthat, amelyekbe túlérzékenység esetén - minden túlzás nélkül - akár bele is halhatunk!



Elképesztő és súlyos allergiás reakciókat is okozhat a hajfesték - 2. kép

A hajfestés a nők életében tehát természetessé vált, legyen szó az aktuális trendekről, egy alkalomról, vagy az ősz hajszálak eltakarásáról. Nagyon sokan ugyanakkor nem ragadnak le egyetlen termékcsaládnál és egyetlen márkánál, hanem többet is kipróbálnak életük során, ami kellemetlen meglepetéseket is okozhat, ha éppen egy olyan termékkel akadunk össze, amelynek valamelyik összetevőjére allergiásak vagyunk. Korábban a hajfestékek esetében a legtöbb problémát az ammónia, de sokkal inkább az ammónia és a peroxid keveredése okozta, amelyek rengeteg allergén reakciót képesek előidézni, így viszketést, égő érzést, de bizonyos esetekben akár bőrpírt, arcduzzanatot, sebesedést és légzési nehézséget is okozhat, ami bizonyos betegségek társaságában - például asztma, reflux és így tovább - akár végzetes is lehet.

A gyártók többsége ma már arra törekszik, hogy teljes egészében kivonják az ammóniát a hajfestékekből, azonban még mindig nagyon sok olyan termék található a piacon, amelyben nagy mennyiségben megtalálható. A legnagyobb baj azonban, hogy az ammóniát a legtöbb cég olyan anyagokkal helyettesítette - netán egészítette ki -, amelyek még károsabb allergiás reakciókat válthatnak ki, így ide sorolható például a PTD és a PPD jelenléte. A két adalékanyag az ammónia allergén folyamatai mellett gyakran okozhat súlyos duzzanatot - akár a szemhéjon és az arcon, vagy a torokban is -, ezen felül pedig váratlan és erős hajhullást, így hajkoronánk befestésével éppen az ellenkező hatást válthatjuk ki, ha éppen nem tudtuk korábban, hogy allergiásak vagyunk a kérdéses anyagokra.

Elképesztő és súlyos allergiás reakciókat is okozhat a hajfesték - 3. kép

Hogy mégis mik ezek az allergén anyagok és miért is van szükség rájuk? Természetesen a gyártók ezt sem titkolják előlünk! A PPD és a PTD például a legtöbb esetben a színtartósság elérését szolgálják, és bár kettejük közül sokkal inkább utóbbi veszélyesebb, de a PPD is képes kellemetlenségeket okozni. Az ammónia, de sokkal inkább az ammóniumsók már évtizedek óta megtalálhatók a hajszobrászok kelléktárában, így korábban például a dauervizek is tartalmazták, és már arra is nagyon sokan allergiásak voltak, holott a hajfestékekben esetenként akár tízszer annyi ammónia is megtalálható. Ezen felül allergén reakciókat okozhatnak még az aminophenolok is, de ezek olyannyira általánosak, hogy nem csak hajfestékekben, hanem samponokban is megtalálhatók, és a legnagyobb probléma általában akkor van, ha PPD-vel keresztezik, így ugyanis a legkomolyabb reakciók léphetnek fel általa.

Hogy mi a teendő, ha hajfestés során allergiás reakciókat tapasztalunk? Ha súlyos tünetekről van szó - duzzanatról, légzési nehézségekről -, akkor feltétlenül keressünk fel egy szakorvost, de az akut tünetek esetében a súlyosság határozza meg, hogy szükség van-e orvosi segítségre, vagy nincs. A tünetek egyébiránt általában antihisztamin- és szteroid-tartalmú gyógyszerekkel gyorsan kezelhetők. Ha allergiás reakciót tapasztalatunk, de nem szeretnénk lemondani a hajfestésről, a legegyszerűbb módja az elkerülésnek, ha legközelebb előbb bőrtesztet végzünk, és amennyiben ott nem tapasztalunk elváltozást, nyugodtan felvihetjük hajunkra is a festéket.
3 hozzászólás

vyck66

10 éve, 9 hónapja és 25 napja

Inkább jobb őszen,mint kopaszon

válasz erre

Lili

10 éve, 10 hónapja és 12 napja

Elég ijesztő dolgok!meglepett smiley

válasz erre

Babóca

10 éve, 10 hónapja és 13 napja

meglepett smiley ez most egy picikét sokkolt meg mondom őszintén. Nem gondoltam volna sose, hogy a mai technika ellenére ez ennyire durva lehet.

válasz erre