13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Egészségünket veszélyeztetheti a penészes lakás!

2014. február 15.
2.0441
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A penészesedés problematikája korántsem csak a régi építésű lakóházak vagy a pincék jellemzője, a penész ugyanis bárhol, még az új lakóházakban is megjelenhet, amennyiben ideálisak a feltételek. Nem kell hozzá más, csak egy rosszul szigetelt fal, egy kevés párás levegő és a penész máris megtelepedett a lakásban.


A penészről kevesen tudják, hogy egy spórával szaporodó gombafajta, amely segíti a poratka megtelepedését is otthonunkban. Éppen emiatt, de már önmagában is képes rendkívül súlyos allergiás panaszokat előidézni a szervezetben, amelyeket a legtöbbször csak későn fedeznek fel a páciensek, hiszen egy kis tüsszögés és köhögés még nem a világ, de a penészgombának köszönhetően a kezdeti tünetekből hamar asztmás megbetegedés lehet.

A penészes lakásban ugyanis - főleg a kevés szellőztetéssel járó téli időszakban - gyakran fordulnak elő olyan tünetek, mint az orrdugulás, a visszatérő száraz köhögés vagy általános légúti irritáció, amelyet sokan csak az évszaknak tudnak be, holott nem kizárt, hogy inkább a penészgomba allergén reakciója áll a háttérben.

Mind a penészgomba, mind a poratka magas fokú egészségkárosító hatását számtalan vizsgálat igazolta már a múltban, a Cincinnati Egyetem orvosai például bebizonyították, hogy a gyerekkori asztmások, illetőleg a ziháló légzési rendellenességek legtöbbjét a magas páratartalmú, penészes lakások váltják ki.

Mivel a nyugati emberek zöme életének jelentős részét otthonaiban tölti el, ezért különösen nagy figyelmet kell szentelni a penészgomba veszélyeinek, hiszen akár súlyos betegségek és későbbi fertőzések előidézője is lehet ez az egyszerűen megszüntethető probléma.
4 hozzászólás

Hampster

11 éve, 20 napja

Bizony. A penész meg a gomba nagyon veszélyesek. Vigyázni kell velük.

válasz erre

mokus84

11 éve, 20 napja

Tüdőt szétrombolja az biztos. Azt nem tudom ha egyszer valaki évekig él ilyen helyen, abból kigyógyul egyáltalán?

válasz erre

Perec

11 éve, 20 napja

Évekig éltem egy olyan lakásban ahol penész volt. Nem éreztem semmi különöset magamon, de ezek szerint örülhetek neki...wtf smiley

válasz erre

csillucs

11 éve, 20 napja

Nagyon káros a penész.

válasz erre