13 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Egészségi állapotunkra is hatással lehet a munkanélküliség

2013. december 05.
2.1221
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Pennsylvania Állami Egyetem és az Ohio államban megtalálható Akron Egyetem közös kutatásából kiderült, hogy rendkívül rossz hatással van egészségi állapotunkra a munkanélküliség.


Az egyetemek reprezentatív felmérése több mint 2500 nőt érintett, akik közül mindenki 1978 és 1995 között szült legalább egy gyermeket. A szakemberek az értékeket összevetették a foglalkoztatási adatokkal és a mentális, valamint a fizikai állapotokkal, végkövetkeztetésként pedig még hipotéziseik határait is túllépő, igencsak érdekes eredményekre jutottak.

Amint ugyanis kiderült, azok a nők, akik a szülést követően rövid időn belül visszatértek a teljes munkaidős állásukhoz, azok a negyven éves kort meghaladva sokkal jobb egészségi és szellemi állapotról számoltak be, mint azok, akik sokáig munkanélküliek voltak.

A munka világába gyorsan visszataláló kismamák fokozottabb mozgékonyságról, energetikusságról és a depressziós gondolatok szinte teljes hiányáról számoltak be, amiről az derült ki, hogy a munka jó hatással van mentális és fizikai állapotunkra is. Sajnos a kutatás arra nem tért ki külön - holott rendkívül érdekes eredményeket szült volna -, hogy a munkába visszatérő nők és a munkanélküliek korábban milyen állást és tisztséget töltöttek be, illetőleg gyári munkásként, netán irodai alkalmazottként dolgoztak-e a jobb fizikai és mentális állapottal rendelkező hölgyek.

A kutatók kiemelték ugyanakkor, hogy a tartós munkanélküliségtől szenvedő kismamák produkálták a legrosszabb egészségügyi eredményeket, amit részben a munkaerőpiac stresszes mivoltával - nehéz munkahelytalálás, nem kedvünkre való környezet - magyaráznak a tudósok.
5 hozzászólás

krisztike

11 éve, 3 hónapja és 8 napja

Minden hatással van az egészségi állapotra. Egy ilyen stresszes szituáció meg leginkább!

válasz erre

vodor48

11 éve, 3 hónapja és 9 napja

Réka írta:
szerintem erre olyan nagy kutatás nélkül is rá lehet jönni röhögő smiley
Pontosanmosolygó smiley

válasz erre

Gizus

11 éve, 3 hónapja és 9 napja

nekem szerencsém volt, mindig volt munkám, így nem kellett aggódnom

válasz erre

Réka

11 éve, 3 hónapja és 9 napja

szerintem erre olyan nagy kutatás nélkül is rá lehet jönni röhögő smiley

válasz erre

buka

11 éve, 3 hónapja és 9 napja

Hát még jó...

válasz erre