9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Édesgyökér: sokoldalú gyógynövény, de csak biztonságos mennyiségben!

2018. március 31.
12.6781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az édesgyökér egy igencsak kedvelt gyógynövény, melyet főként teaként igencsak gyakran fogyasztanak leginkább az influenza és a köhögés ellen. Sokan szeretik, mert kellemesen édes, mentaszerű íze van, amit sok esetben - főként gyógynövényes kiegészítőkben - édesítőszerként is használnak. Főként a kínai orvoslásban ismert a hatásuk, de hazánkban is a mindennapok részévé vált azok számára, akik ismerik és kedvelik a gyógynövényeket.


Az édesgyökér jótékony hatásai

Amennyiben az édesgyökeret kúraszerűen alkalmazzuk, az említett megfázásos állapotok megkönnyítése mellett köptető, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, de gyakran fogyasztják méregtelenítő célzattal. Régebben a gyomorvédő hatása miatt alkalmazták gyomorfekély kezelésére, vízhajtó hatása miatt pedig vesebajok és vizesedés esetén is rendkívül kedvező eredményt hozott, sőt a pajzsmirigy-betegségek kapcsán orvosi ellenőrzés mellett kúraszerűen, hosszabb távon is használják.

Édesgyökér: sokoldalú gyógynövény, de csak biztonságos mennyiségben! - 2. kép


Hatással van továbbá a hormonrendszerre, hiszen képes fokozni a mellékvesekéreg hormontermelését, miközben csökkenti a tesztoszteronszintet. Ezen tulajdonságai miatt gyakori kiegészítő terápia még a modern orvoslásban is olyan betegségek esetén, mint a hirsutismus és a PCOS. Egy friss kutatás szerint az édesgyökér fogyasztásával nemcsak az egyszerű, hanem az autoimmun pajzsmirigygyulladás esetében is jelentősen csökkenthető a betegség hatása.

Édesgyökér: sokoldalú gyógynövény, de csak biztonságos mennyiségben! - 3. kép

Nem árt vigyázni az adagolással!


Mivel az édesgyökér rendkívül jó édesítőszer, hiszen cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt a fogakra is ártalmatlan - nem mellesleg sokszorosan olyan édes, mint a cukor -, ezért sokan hajlamosak túlzásba vinni alkalmazását, azonban nem árt óvatosnak lenni ezen a téren. Kutatások igazolják ugyanis, hogy az édesgyökérben található összetevők rendkívül kedvezőtlenül hatnak szervezetünk nátrium és kálium szintjére, melyek hiánya súlyos betegségek és problémák kialakulásához vezethet pótlás nélkül.

Éppen emiatt nagyon fontos betartani, hogy ha csak átmenetileg, kúraszerűen fogyasztjuk, akkor is mértékletesek maradjunk, ezáltal 250-500 mg-nál többet ne vigyünk be belőle. Ha mégis szükség lenne rá, az 50g-ot semmilyen körülmények között se lépjük túl, de ilyenkor már oda kell figyelnünk táplálkozásunkra, és a megfelelő ételekkel pótolni szervezetünk kálium és nátrium tartalmát.
2 hozzászólás

Linda

6 éve, 6 hónapja és 25 napja

Jó is meg rossz is ez az édes gyökér.

válasz erre

moni1294

6 éve, 6 hónapja és 26 napja

Nem sokat tudok erről. Nem is tudom hol lehet beszerezni.

válasz erre