8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Csontjaink egészségét is negatívan befolyásolják a betegségek

2016. március 08.
6.7361
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#

kep1#Az ausztráliai Geelong Egyetemi Kórház legfrissebb megfigyelései szerint a súlyosabb betegségek rendkívül rossz hatást gyakorolnak az emberi csontozatra, aminek köszönhetően vázrendszerünk is megsínyli, ha valami komolyabb problémát vészelünk át.

A szakemberek egyelőre még csak idősebb, hatvan éven felüli embereken figyelték meg a fenti hatást, de úgy vélik, hogy ebből kiindulva az életünk folyamán elszenvedett betegségek összeadódva úgyszintén rossz hatást gyakorolhatnak csontozatunkra.

A kutatásban egyébiránt olyan idősebb embereket vettek górcső alá, akik eltérő problémákból kifolyólag legalább 24 órát intenzív osztályon és lélegeztetőgépen voltak, majd miután egy évvel később megvizsgálták őket, azt tapasztalták, hogy csontsűrűségük átlagosan másfél százalékkal alacsonyabb lett.

A szakértők ebből a megfigyelésből kiindulva most újabb kutatásokat indítottak annak érdekében, hogy pontosabb adatokat kapjanak az egyes betegségek csontkárosító hatásairól, mert a fenti értékek idősebb korban már alaposan megnövelhetik a csonttörések és egyéb sérülések kockázatát.