12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Csaló nap! Tartsunk vagy ne tartsunk a diéta során?

2017. október 22.
7.1601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Ha valaki nem életmódváltással, hanem időszakos diétákkal próbál lefogyni, akkor a legnehezebb az egészben az, hogy általában nincs olyan dolog az étkezések szempontjából, amit várhatnánk. Bár ez nyilván több szempontból is megcáfolható, de egy jó hamburgert vagy egy pizzát nem ehetünk meg nyugodt szívvel bármikor. Ha bármikor nem is, de a csaló nap alkalmával már igen. Hogy mi az a csaló nap? Ennek jártunk utána!


A csaló nap lényege az, hogy miután a hét hat napján teljesen egészségesen táplálkoztunk, tehát betartottuk a diéta alapszabályait, nem ettünk édességet, csökkentettük a zsírt és a szénhidrátokat, az alkoholt, sőt még a keményítős ételeket is, akkor kapunk egy napot, amikor szabadon bűnözhetünk. Mielőtt bárkinek felcsillanna a szeme, a csaló nap nem arról szól, hogy megeszünk egy teherautónyi ételt, mert ezzel csak kitágítjuk a gyomrunkat, és újra nehezebb lesz visszaszoknunk a kevesebb kalóriára, hovatovább könnyedén visszahízhatjuk egyetlen nap alatt mindazt, amit az előző pár napban leadtunk. Éppen ezért a csaló napot sokan hatalmas butaságnak tartják, de ha okosan és bizonyos szabályokkal csináljuk, azért nem is olyan rossz alternatíva.

Csaló nap! Tartsunk vagy ne tartsunk a diéta során? - 2. kép

A csaló nap kapcsán fontos például, hogy lehetőleg hétvégére essen, és bár valóban bátran együnk meg mindent, amit megkívánunk, de azért a mértéket próbáljuk meg betartani. Ne vigyünk be például hatezer kalóriát csak azért, mert csalhatunk, próbáljunk meg emberi határok között maradni, hiszen ha így teszünk, akkor valóban keresztülhúzzuk a korábbi napok eredményeit, ezáltal nemhogy fogyni nem fogunk, de pluszban még akár hízhatunk is. Éppen ezért a csaló napnak is vannak szabályai, amelyekre inkább egyfajta jó tanácsként tekintsünk.


A csaló napot például csak akkor érdemeljük meg, ha az előző hat nap során valóban szigorúan betartottunk mindent, helyesen étkeztünk, sokat mozogtunk és így tovább. Fontos ezen felül, hogy a csaló napot egy mozgással színesített napra tegyük. Ez azért is fontos, mert így rögtön leadhatjuk a plusz kalóriát, másrészt pedig a bevitt szénhidrát ideális lesz izmaink számára. Ezen felül vigyünk be csaló napon sok fehérjét, ami nagyszerű ahhoz, hogy a sok szénhidrát lassabban szívódjon fel, aminek hála kevesebb alakul majd át belőle zsírrá.

Csaló nap! Tartsunk vagy ne tartsunk a diéta során? - 3. kép

A csaló nap alkalmazása sokaknak azért nagy segítség, mert pszichológiailag megkönnyíti a fogyókúrát, hiszen ezzel egyetlen diéta sem mondja nekünk azt, hogy hosszú ideig nem ehetünk meg bármit, csupán azt szabja meg, hogy a szabad étkezés mindössze egyetlen napra korlátozódik. Az emberek többsége ugyanis csaló nap nélkül is gyakran csalja el a diétáját, így ez csak hivatalossá teszi az egészet, nem okoz kellemetlen lelkiismeretfurdalást.

Persze még mindig sokkal hatásosabb, ha teljes életmódot váltunk, és csaló nap helyett inkább egy elfogadható, egészséges és csökkentett kalóriatartalmú étkezésre állunk át, hiszen így minden egyes nap finomat ehetünk, és nem lesz szükségünk arra, hogy csaló napot tartsunk.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 11 hónapja és 23 napja

Én szeretek tartani csaló napot, jól felpörgeti az emésztésemet.

válasz erre

monyó

6 éve, 11 hónapja és 24 napja

Lehet valakinek bejön a dolog. Csak sajnos sokan túl sokszor csalnak egy héten.

válasz erre

zitucska

6 éve, 11 hónapja és 24 napja

Én amondó vagyok, ha diétázom akkor diétázom és nem tartok csaló napokat.

válasz erre