0 ℃Tiszta idő
2020. június 01., hétfő • Tünde

Csak átmeneti segítséget jelent a villámdiéta

Brauny , 2013. december 13.
A bostoni Harvard Medical School szakemberei egy hosszadalmas kutatás során bebizonyították, hogy a számtalan fogyókúrás módszer közül a villámdiéták többnyire semmit sem segítenek a tartós súlycsökkenés érdekében.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A világon számtalan különféle fogyókúrás módszer létezik, amelyek gyors és hatékony fogyást hirdetnek, ám a legfrissebb kutatások szerint az elhízott szervezet számára nem is lehetne rosszabb annál, minthogy hirtelen drasztikus életmódváltozással vagy táplálkozással megszabaduljunk néhány felesleges kilótól. Ez ugyanis általában beindítja az úgynevezett jojó-effektust, ami azt jelenti, hogy a villámdiéta befejezését követően a fogyni vágyó páciens általában hamar visszaszedi a leadott kilókat, sőt, bizonyos esetekben még többet is, mint amennyi korábban lement.

A fogyókúrák vizsgálatára szakosodott tudóscsoport véleménye szerint éppen ezért ajánlatos kerülni a villámdiétákat és helyettük inkább olyan módszereket választani, amelyek a teljes,de fokozatos életmódváltást hirdetik, és nem csak az étrendünket alakítják át, hanem mozgásra is ösztönöznek minket.

A bostoni egyetem kísérletei során mintegy négyezer elhízott felnőtt került megvizsgálásra a fogyókúrák sikereit tekintve. Az embereket a szakemberek két csoportra osztották, így voltak, akik villámdiétákkal, hamar próbáltak megszabadulni a felesleges kilóktól, míg a többiek a teljes életmódváltást helyezték előtérbe.

A kutatás hipotézise alig egy év alatt alátámasztásra került, hiszen akik életmódváltással, tehát a zsírbevitel csökkentésével, valamint a testmozgás előtérbe helyezésével próbáltak megszabadulni kilóiktól, a fókuszcsoport közel felének sikerült egy év alatt testsúlyának 5 százalékát leadnia. Az étrend-kiegészítőket és a villámdiétákat favorizáló csoport tagjai ezzel ellentétben sokkal több fehérjét vittek be szervezetükbe, és átlagosan alig a csoport negyede tudott megszabadulni testsúlyának néhány százalékától.
 
2 hozzászólás

Enci • Überbrutál #2 • 7 éve, 8 napja

én is megjártam már vele, leadtam 2 hét alatt 5 kilót és 1 hét alatt vissza is jött azonnal

pilótakeksz • Messiás #1 • 7 éve, 9 napja

semmit nemérnek ezek a gyors fogyókúrák, ettől csak hízik utána az ember