19 °C
erős felhőzet
2024. április 27., szombat
Mariann, Zita

Sajtos-fokhagymás kifli

2024. február 26.
76.7241
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai receptünk egy ízletes pékáru, ami tökéletes reggelire vagy akár tízóraira. A sajt és a fokhagyma mennyei páros, érdemes ebből a kifliből nagyobb mennyiséget készíteni és kisebb falatokat. Akár a vendégeket is megkínálhatjuk ezzel.


Hozzávalók:
600 g liszt
2 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
30 g élesztő
0,5 dl olaj
1,5 dl víz
2 teáskanál só
80 g vaj
2-3 gerezd fokhagyma
150 g sajt
1 db tojás a kenéshez

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben, a cukorral felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Ehhez hozzáadjuk a sót, az olajat és a vizet, majd puha tésztává gyúrjuk. A tésztát ezután letakarjuk és duplájára kelesztjük. A puha vajat elkeverjük a zúzott fokhagymával, a sajtot lereszeljük. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, egészen vékonyra, majd megkenjük a fokhagymás vajjal és megszórjuk sajttal.

Ezt követően elkezdjük a tésztát hajtogatni. Először a két szélét középre, majd forgatunk egyet és ismét a két szélét középre hajtjuk. Letakarva 10-15 percig pihentetjük. Ezután még egyszer kinyútjuk és újra hajtogatjuk, és pihentetjük. Ezt követően kör alakúra nyújtjuk és egy késsel elosztjuk a tésztát. Mindegyiken nyújtunk egy keveset, majd szorosan feltekerjük kifli alakban.

Végül ismét pihentetjük őket fél órára, majd megkenjük tojással és előmelegített sütőben 180 fokon, 15-18 perc alatt készre sütjük.
1 hozzászólás

regeena

2 hónapja, 3 napja

De imádom a fokhagymás dolgokat. mosolygó smiley

válasz erre