8 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Betegség is okozhat túlzott izzadást

2014. február 10.
2.0061
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Edina profilja, adatai
Edina
Az izzadás a test egyik természetes folyamata. Ilyenkor a szervezet saját magát védi meg a túlmelegedéstől. A túlzott izzadásra azonban oda kell figyelni, hiszen lehet betegség tünete is, vagy társulhat állapothoz (például kövérséghez).


A verejtékezés megnövekedése érintheti az egész testet, de előfordulhat csak bizonyos területeken is, például hónalj, arc. Az elhízás azért vált ki túlzott izzadást, mert ez folyamatos többletterhet jelent a szervezet számára.

Gyakori még a pubertáskori izzadás megnövekedése, ami főleg hónaljban fordul elő, de okozhatja még nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása, cigarettázás vagy rendszeres aszpirin fogyasztása is. Ha pszichés oldalról vizsgáljuk a dolgot, a szorongás gyakran vált ki izzadást.

Az éjszakánként jelentkező izzadás krónikus fertőzésre utal, a hormonális rendszer működésének zavara pedig szintén erős verejtékezést vált ki. Utóbbinak oka lehet a pajzsmirigy túlműködése. Nők esetében menstruáció és klimax okoz fokozott izzadást.

Minden esetben forduljunk orvoshoz, hiszen ma már vannak olyan gyógyszerek, amelyek segítenek ezt mérsékelni. A fokozott izzadás következménye lehet gombásodás.
2 hozzászólás

Sandy

11 éve, 25 napja

Kellemetlen. Nem talélkoztam még ilyennel, csak fiúknál.

válasz erre

Mirjam

11 éve, 25 napja

Barátnőm nagyon izzadós, és neki a hormonok miatt van ez. De nem szed rá semmit.

válasz erre