Barna cukor vagy fehér cukor? Nem lényeg, ugyanolyan rossz mindkettő!

Brauny , 2017. november 18.
Az utóbbi évek egyik pozitív trendje, hogy az emberek egyre jobban odafigyelnek az egészségükre. Ez bár határozottan jó dolog, ellenben számtalan tévhitet is szül, ami főként a cukorfogyasztáshoz kapcsolódik. A cukor ugyanis rossz, kis mennyiségben sem túl egészséges, de a legrosszabb, hogy rengeteg embert megetetnek azzal, hogy a barna cukor sokkal jobb, mint a fehér, így abból kedvünkre lakmározhatunk. Hogy ez miért az évszázad átverése? Máris mondjuk!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Azt tudjuk, hogy az eddig használt kristálycukor rendszeres fogyasztása rossz hatást gyakorol a szervezetünkre, és sok esetben magukat életmódszakértőnek nevező emberek is hajlamosak arról beszélni, hogy a barna cukor sokkal jobb alternatíva helyette. Tudnunk kell azonban, hogy a barna és a fehér cukor alapja ugyanúgy a szacharóz, vagyis cukor mindkettő, pusztán három eltérés van közöttük: az ízük, a színük és az elkészítési módszerük.

Barna cukor vagy fehér cukor? Nem lényeg, ugyanolyan rossz mindkettő! - 2. kép

Az előállításukról tudnunk kell, hogy a cukor úgy készül, hogy a cukorrépából és a cukornádból kivonják a szacharózt, aminek a mellékterméke a melasz. Ez a cukornád esetében fogyasztható, de a cukorrépáé már nem. Nos, itt van a kutya elásva! A barna nádcukor ugyanis egy nyers cukor, ami a fehérhez képest kevesebb kémiai hatást kap, de hogy mitől lesz barna a cukor, az már egy érdekes kérdés, hiszen a barna cukor a színét az utólag hozzáadott melasztól kapja.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a barna cukor egy melasszal dúsított nyers cukor, ami talán tényleg mentesül a kémiai folyamatok alól, és több ásványi anyagot is tartalmaz, ellenben ugyanolyan alkotóelemekből áll, mint a fehér cukor, ergo egészségügyi kockázatai is pontosan megegyeznek a két változatnak.

Barna cukor vagy fehér cukor? Nem lényeg, ugyanolyan rossz mindkettő! - 3. kép

Vagyis a boltokban kapható barna cukor eltérő folyamatokkal kerül előállításra, de végezetül ugyanolyan összetevőkből épül fel, mint fehér társa, ezáltal nemcsak a szervezetünket terheljük meg vele, hanem a kalóriamennyiség tekintetében sem kell különbségekkel számolnunk. A barna cukor ezért tekinthető az évszázad legnagyobb átverésének, így helyette próbáljuk meg szimplán elhagyni a cukrot, vagy hazai termelői mézre váltani, ami nem okoz inzulinrezisztenciát.
 
3 hozzászólás

csillucs • Nagymester #3 • 11 hónapja, 3 hete és 5 napja

Aki elhitte, hogy a barna cukor jobb mint a fehér hát az meg is érdemli h buta legyen.

becky • Messiás #2 • 11 hónapja, 3 hete és 6 napja

Évekig etették az embert azzal, hogy a barna cukor "egészségesebb" mint a fehér. Mekkora baromság.

Zita.Péter • Überbrutál #1 • 11 hónapja, 3 hete és 6 napja

Sajnos egyik sem jobb a másiknál.