14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Az infralámpa használatáról

2019. december 18.
22.7231
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az infralámpa a modern alternatív gyógyászat egyik központi eleme, mely azt a célt szolgálja, hogy bizonyos területeket kellemesen felmelegítsen, melynek kedvező hatása néhány kórállapot és betegség esetén kiemelkedően hatásos lehet. Ez nem valami forradalmi újdonság, nem egy frissen kitalált dolog, hiszen már ősidők óta alkalmaznak hasonló megoldásokat például gyulladásos betegségek esetén, így például fülfájásra még ma is sokan alkalmaznak forró sóval megtöltött zoknit. Az infralámpa hasonló elven működik, csak éppenséggel sokkal hatékonyabb formában, hiszen az infravörös sugarak képesek behatolni a szövetek mélyére, és ott kifejteni pozitív hatásukat.



Az infralámpa használatáról - 2. kép

Milyen betegségek esetén lehet alkalmazni az infralámpát?

Az infralámpa a legtöbb gyulladásos betegség esetén kiválóan alkalmazható. Kifejezetten javasolják az orvosok például arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás esetén, de légúti megbetegedések, tüdőgyulladás vagy hörghurut esetén szintén jó kiegészítő lehet. Természetesen általános megfázás esetén a tünetek enyhítésére egyaránt nagy hatásfokkal alkalmazható, de nyugtató hatásából fakadóan kifejezetten ideális a stressz, és az általa kiváltott feszültség vagy fájdalom enyhítésére.

Kiegészítő kezelésként kifejezetten alkalmas a reumatikus eredetű fájdalmak, az izomfájdalmak és a húzódások esetén, de sokan használják a menstruációs görcsök enyhítésére is. A megfigyelések szerint az infralámpa jó hatást gyakorol a bőrre, hiszen tágítja a pórusokat, de fekvőbetegek esetén felfekvések kezelésére, vérkeringés serkentésére szintén kiválóan alkalmazhatók.

Így működik az infralámpa

Az rendben van, hogy sok esetben alkalmazható, de mégis miként működik az infralámpa a gyakorlatban? Nagyon egyszerűen! A szerkezet alapját a célzott vörös fény, a nagy hullámhosszú infravörös sugarak adják, melyek képesek arra, hogy áthatoljanak a test szövetein, a legmélyebb rétegekbe is, hogy ott belső hőt váltsanak ki, serkentsék a vérkeringést, az anyagcserét, az oxigén és a tápanyagok szállítását, felgyorsítva ezzel a méregtelenítést, a fájdalom enyhítését és így tovább.

Az infralámpa ma már nem egy elérhetetlen eszköz, gyakorlatilag bárki szert tehet rá, ha betér egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó boltban, de egyre gyakrabban találkozni velük szupermarketekben és műszaki cikkeket árusító áruházakban is. A szerkezet lelke az izzó, melyet bármilyen lámpaszaküzletben beszerezhetünk, ha esetleg pótlásra lenne szükség.

Az infralámpa használatáról - 3. kép

Erre figyeljünk oda infralámpa használatakor

Bár sokan azt hiszik, hogy csak egy lámpa, ezért nem kell különösebb körültekintés a használatához, azonban az infralámpa használata nagy körültekintést igényel. Okozhat például égési sérüléseket, ezáltal nem szabad túl közel tenni a bőrhöz, de ha az arcunkon alkalmaznánk, szemeinkre mindig tegyünk védőszemüveget, és még így is csukjuk le, hiszen a szemünk begyulladhat tőle.

Az infralámpák különféle erősségűek, ezáltal mindegyiket eltérő ideig szabad használni. Bizonyos modellek esetében öt perc elegendő, más esetben 15 sem, de fontos, hogy első alkalommal mindig szoktassuk hozzá magunkat az infralámpához, melyet általában 60-70 centiméterre kell tartani a kezelt területtől. Fontos továbbá, hogy láz esetén soha ne használjuk az infralámpát, és érdemes lehet orvosunkkal is egyeztetni a használatát bizonyos gyógyszerek vagy betegségek esetén.
nincs még hozzászólás