13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Az étrendkiegészítők jótékony hatásai

2014. március 01.
2.8091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az étrendkiegészítők esetében számtalan tévhit és pletyka kering az emberek között, hiszen van aki úgy gondolja, egyértelműen károsak a szervezet számára, míg mások szerint azonban kizárólag pozitív hatásokkal rendelkeznek. Az étrendkiegészítők esetében azonban általánosan bevett gyakorlatnak nevezhető az úgynevezett aranyközépút, amely az élet minden területén igaz, így tehát kellő körültekintéssel, néhány alapvető szabály betartásával, valamint a megfelelő expandáló szer megválasztásával kizárólag jót tehetünk szervezetünkkel.


Az étrenkiegészítők ugyanis hivatalosan olyan termékeknek tekinthetők, amelyeknek az a céljuk, hogy saját egészségünk érdekében általános étkezéseinket kiegészítsük velük. Az étrendkiegészítők általában többféle összetevőből, elsősorban vitaminokból, ásványi anyagokból, aminosavakból és gyógynövényi kivonatokból állnak, a legtöbb esetben pedig tabletta, kapszula, por vagy folyadék állapotában vehetjük őket magunkhoz.

Az étrendkiegészítők használatának jótékony hatásait számtalan esetben tudományosan is bebizonyították már, a folsav kiegészítés például segít megakadályozni a születési rendellenességeket a terhes nők esetében, a cink segít lelassítani az időskori szembetegségek folyamatát, a kalcium és a D-vitamin segítségével megelőzhető, sőt mi több, kezelhető is a csontritkulás, míg az omega-3-zsírsavak pozitív hatást fejtenek ki koszorúér betegség esetén.

Az étrendkiegészítőket körültekintéssel alkalmazva tehát csak jót tehetünk szervezetünkkel, megítélésük esetében pedig arra gondoljuk, hogy egy multi vitamin vagy egy C-vitamin kapszula bevételével is étrendkiegészítőt fogyasztunk.
8 hozzászólás

Minoni

10 éve, 11 hónapja és 8 napja

Kicsi írta:
Amúgy a szervezetünk tudja, hogy mire van szükségünk.Viszont ha nyakra főre szedjük a vitaminokat, az nem biztos hogy jó nekünk..
Teljesen egyetértek! A C-vitamin még ok, de amiket manapság eladnak vitamin elnevezéssel, azok sokszor jóindulattal sem nevezhetők egészségesnek.

válasz erre

Mariann

10 éve, 11 hónapja és 8 napja

Kicsi írta:
Amúgy a szervezetünk tudja, hogy mire van szükségünk.Viszont ha nyakra főre szedjük a vitaminokat, az nem biztos hogy jó nekünk..
Ez így van! Sokan túlzásba tudnak esni.

válasz erre

Kicsi

10 éve, 11 hónapja és 8 napja

Amúgy a szervezetünk tudja, hogy mire van szükségünk.Viszont ha nyakra főre szedjük a vitaminokat, az nem biztos hogy jó nekünk..

válasz erre

Mariann

10 éve, 11 hónapja és 8 napja

Érdekes amit írtál Kicsi! Ha valakinek Vas-hiánya van az szegyjen vasat. Én így vagyok vele, de sok sok felesleges dolgot én sem tartom jónak.

válasz erre

Kicsi

10 éve, 11 hónapja és 8 napja

Kedves gyógyszerész ismerőssel beszéltem anno erről a dologról, és ez lett a vége.. Bocsi kicsit hosszú, de talán érdemes elolvasni:

Étrend-kiegészítők Bűvkörében



Az nem is képezheti vita tárgyát, hogy kő kemény fogyasztói társadalomban élünk, mert ez Tény! Kivétel nem igazán van, legyen szó nőkről, vagy férfiakról. Én most kicsit kiemelném a nőket, mint fogyasztóit az étrend-kiegészítőknek.

Mire is szedjük? Mennyit szedjünk? Szedjük-e egyáltalán? A marketingnek higgyünk, vagy bízzunk a természetben és a saját szervezetünkben?

A reklámokból már jól ismert ?csoda-szerek? lefogyasztanak, megszépítenek, visszaadják a még el sem múlt fiatalságunkat, bőrünk üdeségével. Sőt! Néhány pirula a gyermek zsivajt vagy épp a munkahelyi stresszt segít elviselni. De biztos, hogy ez így van?

Néhány tényt had ismertessek Veletek, melyet általam nagyra tartott vegyész Barátom osztott meg velem, amit ezúton is köszönök!

TÉNY, hogy a kereskedelemben vitaminnak neveznek sok olyan vegyületet, ami semmilyen módon nem szükséges az anyagcseréhez. De a forgalmazója azt sugallja, visszaélve a vitamin szó jelentésével. Erre példa a B17 vitamin=ciánglikozida, a keserű-mandula közismert mérge. Ezek egy része mérgező.

TÉNY, hogy a vitaminok és ásványi anyagok alkalmazhatósági tartománya rendkívül széles. Példa: a C-vitamin minimális, élethez szükséges mennyisége 5mg/nap, ajánlott és egyben egészséges mértéke 75 mg/nap, legnagyobb alkalmazott dózisa 3000 mg/nap. A szervezet a túladagolásra nem reagál azonnal mérgezési tünetekkel, de hosszú távú túladagolása mérgező. Ez módot ad arra, hogy a cégek gátlástalanul javasoljanak felesleges és nagy túladagolást.

TÉNY, hogy normális életű és táplálkozású emberben olyan súlyos vitaminhiány nem alakul ki, ami betegséget okozna.

TÉNY, hogy a vitaminokból, stb.- ből csak azok nem kapnak, akik súlyos nyomorban élnek és így a legnagyobb szükségük lenne rá. Bárki korlátlanul hozzáfér ugyanakkor, akinek egyáltalán nincs, vagy csak alkalomszerűen kellene fogyasztania ezeket az étrend-kiegészítőket.

TÉNY, hogy az emberek zöme a problémáival nem fordul szakemberhez (sokszor nincs is kihez). Így a saját kútfőjéből próbálgatja, találgatással meggyógyítani magát. Ha ugyanezt orvos csinálná, azonnal feljelentené...

TÉNY, hogy alapvető anyagcsere-zavaraikkal az emberek zöme nem törődik és ettől fizikálisan is megjelenő kisebb-nagyobb ?kültakaró- betegségek? jönnek létre (pl. töredező haj, köröm, stb.). Tény az is, hogy ezek gyógyszeres kezelése könnyebb és sokkal kisebb költségű, mint a helyes életmódra átállni.

TÉNY, hogy a társadalom elvárásaitól eltérő (akár mesterséges) szépség szelekciós hátrány, aminek következményei nagyon súlyosak ( Pl.:állásinterjún elbukás.) Itt jegyezném meg, hogy a vitaminoktól és ásványi anyagoktól még soha senki nem lett szebb, mert a szépség a lélek békéjéből fakad, nem mérhető a külcsín mércéjével.

Tehát összefoglalva az előbb leírtakat, ha összeszámoljuk mennyit is költünk ezekre a szerekre, - amik előfordulhat, hogy életvitelünkből adódóan feleslegesek számunkra - akkor kikkel is teszünk jót?

A döntés, a miénk. Hiszünk a csillogásnak, vagy elkezdünk logikusan gondolkodva tenni saját jövőnkért. Esetleg megfogadjuk Hippokratész szavait: ?Ételed legyen orvosságod.?

válasz erre

Sandy

10 éve, 11 hónapja és 12 napja

Milyen furcsa hogy a cink kell a jó szem megőrzéséhez.meglepett smiley

válasz erre

Perec

10 éve, 11 hónapja és 12 napja

Nem gondoltam hogy valójában van jótékony hatása. Nem rossz hogy nem csak kamu...

válasz erre

Mirjam

10 éve, 11 hónapja és 12 napja

Én nem szedek ilyen étrendkiegészítőt, pedig néha kellene.

válasz erre