12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Az étel alapos megrágása a fogyás egyik kulcsa

2013. december 31.
1.9851
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Felgyorsult életmódunk egyik negatív velejárója, hogy nagyon sokszor csak habzsoljuk az ételeket, ami egyes orvosok szerint elősegíti a plusz kilók gyarapodását.

Kínai kutatók azonban bizonyítékot is találtak erre, így kiderült, hogy az étel alapos megrágása a fogyás egyik kulcsa lehet.

A felmérés során a Harbin Orvosi Egyetem kutatócsoportja 16 sovány, és 14 elhízott emberen kísérleteztek. A két fókuszcsoportot a szakemberek 12 óráig éheztették, majd jellegzetes kínai reggelit szolgáltattak számukra, miközben rögzítették, hogy milyen alaposan rágják meg a kiválasztottak a falatokat.

Mindkét csapat ugyanannyi ételt kapott, és hipotézisük beigazolódott, az elhízott emberek ugyanis gyakran egy-két rágás után lenyelték az ételt, míg a soványabbak alaposabban megrágták azt. Az érdekesség azonban csak ezt követően tűnt fel a kutatóknak!

Hiába kaptak ugyanis ugyanannyi ételt a fókuszcsoport tagjai, a nagyobb falatokat lenyelt kövérebb emberek sokkal több kalóriát vittek be szervezetükbe, mint azok a soványok, akik alaposabban megrágtak minden falatot. A kínai kutatók szerint tehát érdemes erre az apróságra is odafigyelni, ha szeretnénk leadni néhány plusz kilót, ami főleg így karácsony után igencsak aktuális feladat lehet sokak számára.