Felgyorsult életmódunk egyik negatív velejárója, hogy nagyon sokszor csak habzsoljuk az ételeket, ami egyes orvosok szerint elősegíti a plusz kilók gyarapodását.
Kínai kutatók azonban bizonyítékot is találtak erre, így kiderült, hogy az étel alapos megrágása a fogyás egyik kulcsa lehet.
A felmérés során a Harbin Orvosi Egyetem kutatócsoportja 16 sovány, és 14 elhízott emberen kísérleteztek. A két fókuszcsoportot a szakemberek 12 óráig éheztették, majd jellegzetes kínai reggelit szolgáltattak számukra, miközben rögzítették, hogy milyen alaposan rágják meg a kiválasztottak a falatokat.
Mindkét csapat ugyanannyi ételt kapott, és hipotézisük beigazolódott, az elhízott emberek ugyanis gyakran egy-két rágás után lenyelték az ételt, míg a soványabbak alaposabban megrágták azt. Az érdekesség azonban csak ezt követően tűnt fel a kutatóknak!
Hiába kaptak ugyanis ugyanannyi ételt a fókuszcsoport tagjai, a nagyobb falatokat lenyelt kövérebb emberek sokkal több kalóriát vittek be szervezetükbe, mint azok a soványok, akik alaposabban megrágtak minden falatot. A kínai kutatók szerint tehát érdemes erre az apróságra is odafigyelni, ha szeretnénk leadni néhány plusz kilót, ami főleg így karácsony után igencsak aktuális feladat lehet sokak számára.
Újabb nagy neveket jelentett be a Sziget fesztivál