9 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Az elhízás is serkentőleg hat a daganatokra

2014. január 04.
2.0321
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Texasi Egyetem orvosi csoportja állatkísérletekkel bebizonyította, hogy étrendtől függetlenül is, de az elhízás alaposan serkenti a daganatok kialakulásának kockázatát, valamint a már meglévő daganatok növekedését.


A felfedezés azért rendkívül fontos, mert ezáltal magyarázat született arra is, hogy az elhízott rákbetegek eredményei miért rosszabbak és miért rosszabbodnak a soványabb páciensekénél. Habár egyes tanulmányok már korábban is kapcsolatba hozták egymással az elhízást, valamint a daganatok növekedését, de tudományos alapokkal most első alkalommal hozták párhuzamba a kettőt.

A korábbi kutatások általában csak azt támasztották alá, hogy az étrend és az életmód is fontos az elhízás mellett a rákos sejtek burjánzásának aktivitásához, de csak önmagában az elhízás is problémát jelenthet ezen a téren.

A szakemberek be is bizonyították és egyben alá is támasztották hipotézisüket, hiszen az elhízott egerekben lényegesen jobban növekedtek a daganatos elváltozások, mint azokban a kísérleti állatokban, akik ugyanolyan étrenden éltek, de soványak voltak. A kutatások érdekes eredményeket hoztak a kémiai reakciók tekintetében, hiszen bizonyítást nyert, hogy a fehér zsírszövetek a daganatok hatására egyenesen bekerülnek a véráramba, és ha a daganathoz érnek, akkor többnyire zsírsejtté alakulnak, a maradék pedig a vérerekbe épül, így segítve a sejtburjánzást oxigén- és tápanyagellátással.
4 hozzászólás

krisztike

11 éve, 2 hónapja és 3 napja

bonita írta:
azért már elég fejlett az orvostudomány és tudnak segíteni
Igaz, csak megfizethetetlenül drágán...szomorú smiley

válasz erre

Natasha

11 éve, 2 hónapja és 4 napja

az elhízás nagyon sok mindenre kihat már, nem csodálkozom ezen sem

válasz erre

bonita

11 éve, 2 hónapja és 5 napja

krisztike írta:
Van akinek ilyenek a génjei és ha akar sem tud fogyni...szomorú smiley
azért már elég fejlett az orvostudomány és tudnak segíteni

válasz erre

krisztike

11 éve, 2 hónapja és 5 napja

Van akinek ilyenek a génjei és ha akar sem tud fogyni...szomorú smiley

válasz erre