A felfedezés azért rendkívül fontos, mert ezáltal magyarázat született arra is, hogy az elhízott rákbetegek eredményei miért rosszabbak és miért rosszabbodnak a soványabb páciensekénél. Habár egyes tanulmányok már korábban is kapcsolatba hozták egymással az elhízást, valamint a daganatok növekedését, de tudományos alapokkal most első alkalommal hozták párhuzamba a kettőt.
A korábbi kutatások általában csak azt támasztották alá, hogy az étrend és az életmód is fontos az elhízás mellett a rákos sejtek burjánzásának aktivitásához, de csak önmagában az elhízás is problémát jelenthet ezen a téren.
A szakemberek be is bizonyították és egyben alá is támasztották hipotézisüket, hiszen az elhízott egerekben lényegesen jobban növekedtek a daganatos elváltozások, mint azokban a kísérleti állatokban, akik ugyanolyan étrenden éltek, de soványak voltak. A kutatások érdekes eredményeket hoztak a kémiai reakciók tekintetében, hiszen bizonyítást nyert, hogy a fehér zsírszövetek a daganatok hatására egyenesen bekerülnek a véráramba, és ha a daganathoz érnek, akkor többnyire zsírsejtté alakulnak, a maradék pedig a vérerekbe épül, így segítve a sejtburjánzást oxigén- és tápanyagellátással.