29 °Cenyhe eső
2020. augusztus 10., hétfő • Lőrinc

Az élesztő jótékony hatásai: ezért egyél minden nap egy kicsit!

Brauny , 2020. június 14.
Az emberek többsége az élesztő kapcsán vélhetően csak annyit tud, hogy a nagymama amikor otthon süt valamit, akkor rendszeresen használja, hogy a sütemények szépen megkeljenek. Az élesztő ugyanis a kelt tészták egyik alapja, és ez tény, azonban kevesen tudják, hogy ebben a különleges élő organizmusban milyen sok hasznos dolog található, hiszen az aprócska cellulóz nélküli sejtekből összeálló nyúlós anyag például kitűnő fehérjeforrás, de ezen felül még egy sor olyan ok van, amiért érdemes lehet minden nap enni egy kis élesztőt csak úgy önmagában. Hogy melyek ezek az okok?
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Rengeteg vitamin van benne

A rengeteg pedig itt és most tényleg nagyon sokat jelent, hiszen a tudósok szerint összesen 17 különféle vitamint lehet nagy mennyiségben kimutatni, köztük az A-, a legtöbb B-, a C- és az E-vitaminokkal. Ezen felül rengeteg szerves vas található benne, méghozzá kalcium, magnézium, foszfor kálium és kén társaságában. Ezek rendkívül fontos összetevők a szervezetünk működésének tekintetében, különösen a gyomrunkat, a beleinket és a májunkat károsító savak ellen hatásosak, így reflux esetén is érdemes lehet kipróbálni a fogyasztását, mert felszívja, közömbösíti a savat.

Az élesztő jótékony hatásai: ezért egyél minden nap egy kicsit! - 2. kép

Csökkenti a koleszterin szintjét

Egyre több ember szenved a modern társadalomban a magas koleszterinszinttől, azonban az élesztő ebben a tekintetben is képes segítséget nyújtani. A vitaminok és a nyomelemek által ugyanis segít lebontani az ételekben lévő zsírt, ezáltal rendszeres fogyasztás mellett jó hatást gyakorol a koleszterin szintünkre, miközben felvehetjük vele a kesztyűt például a köszvénnyel, javíthatjuk az emésztést, csökkenthetjük a stresszt és erősíthetjük a csontokat, valamint az immunrendszert.

Támogatja a fogyást

Az élesztő óriási segítséget képes nyújtani a fogyásban is. Az imént említett emésztéssegítő tulajdonságai mellett a magas B-vitamin tartalom miatt képes erre, de például a tapasztalatok azt mutatják, hogy az étkezések előtti csipetnyi élesztő elrágcsálása jelentős mértékben csökkenti az étvágyat. Az íze ugyan borzalmas, de segíti a gyomorműködést, a cukrok és a zsírok lebontását, tehát érdemes kibírni, hiszen segítségével hosszabb távon több kilót is leadhatunk.

Az élesztő jótékony hatásai: ezért egyél minden nap egy kicsit! - 3. kép

Szebb haj és körmök

A rendszeres élesztőfogyasztás hatása a megfigyelések szerint a hajunkon és a körmünkön, sőt mi több, még a bőrünkön is észrevehető, de a bőrregeneráló hatása sem elhanyagolható. A hajat egyenesen fényesebbé teszi, sokkal egészségesebbé varázsolja, így érdemes lehet ilyen problémák esetén is kipróbálni.

A fáradtság ellenszere

Túl sok kávét vagy energiaitalt iszol? Sajnos az hosszabb távon nem a legjobb dolog, így érdemes alternatívákban gondolkodni ezen a téren. Kitűnő megoldás lehet például az élesztő ebből a szempontból, hiszen egy kis élesztő elfogyasztását követően szinte azonnal eltüntethető a fáradtság, és azonnal rengeteg energiát kapunk ahhoz, hogy tovább folytassuk a tevékenységeinket. Mindezt gyakorlatilag nulla kalóriával.
 
1 hozzászólás

krisztike • Überbrutál #1 • 2 hónapja,

Nem gondoltam volna, hogy az élesztő ilyeneket tud. Még sosem ettem csak úgy magában élesztőt.