11 °Cerős felhőzet
2021. április 17., szombat • Rudolf

Az egészséges életmód alappillérei

Brauny , 2021. március 03.
A jelenlegi járványhelyzetben rendkívül fontos, hogy elegendő figyelmet fordítsunk a saját egészségünkre, ami sokak számára egyet jelent az életmódváltással. Csakhogy sokan egyáltalán nem tudják, hogy mit is kellene változtatniuk, egyáltalán melyek az egészséges életmód alappillérei. Az alábbiakban most erre világítunk rá röviden és tömören annak érdekében, hogy segítő jobbot nyújtsunk azok számára, akik változtatnának.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Rendszeres testmozgás

Az emberek többsége mozgásszegény életmódot folytat, ami kifejezetten ijesztőnek tekinthető annak fényében, hogy a rendszeres testmozgás jelentős szerepet játszik az egészségünk fenntartásában, ezáltal minél többet mozgunk, annál erősebb lesz az immunrendszerünk, aminek manapság különösen nagy jelentősége van. A mozgásszegény mindennapok tehát nemcsak növelik a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, de még az immunrendszert is gyengítik.

Az egészséges életmód alappillérei - 2. kép

Változatos étkezés

Persze az immunrendszer megacélosításához nem elegendő csak mozogni, nagyon fontos az is, hogy a szervezetünk megfelelő minőségű és változatosságú alapanyagokból tudja felépíteni az immunrendszerét. Ehhez elengedhetetlen lesz változatosan táplálkozni. Nem elég csak mérsékelni a cukrot és a zsírt, lényeges ügyelni arra, hogy minden nap elég fehérjét, szénhidrátot, vitamint és ásványi anyagot juttassunk be a szervezetünkbe.

Friss levegőn töltött idő

A friss levegő is nagyon fontos ahhoz, hogy egészséges életmódot tudjunk folytatni. Tudományos kutatások igazolják, hogy a szabad levegőn végzett testmozgás sokkal hatékonyabb az immunrendszer építésének tekintetében, mint a teremben, rossz minőségű levegőn végzett aktív kikapcsolódás. Ennek apropójából érdemes lehet mindig arra törekedni, hogy ha csak sétálni is, de minden nap legyünk legalább fél órát a friss levegőn, még a legnagyobb hidegben is.

Az egészséges életmód alappillérei - 3. kép

Elegendő vitamin

A vitaminok minden esetben egészségünk alapjainak tekinthetők. Persze nem szabad őket túlzásba sem vinni, pláne abban az esetben, ha kellően változatosan táplálkozunk, lévén ilyen esetben mindig nagyon sok vitamin és ásványi anyag kerül a szervezetünkbe - ráadásul természetes formában. Vigyázzunk azonban arra, hogy bizonyos vitaminokat nem tudunk elegendő mennyiségben fogyasztani, vagy egyáltalán nem is tudunk bevinni a szervezetünkbe, így például a D-vitamint minden esetben külön kell szednünk, de C-vitaminból sem árt a pótlás télen és tavasszal.

Megfelelő társas élet

Talán megdöbbentő lehet, de az egészséges életmód kialakításához elengedhetetlen lesz a megfelelő társas élet. Ez lényeges pszichés tekintetben, hiszen ha nem tartjuk a kapcsolatot másokkal, ha nem találkozunk senkivel, ha remeteként élünk, az nagyon negatív hatást gyakorolhat az életünkre, akár egészségünk elhanyagolásához is vezethet, de fizikailag sem jó, hiszen amennyiben nem érintkezünk emberekkel, akkor elzárjuk magunkat a kórokozóktól, ami immunrendszerünk működésének és edzésének az egyik alapja.
 
2 hozzászólás

Tekla • Csirke #2 • 1 hónapja, 2 hete és 1 napja

Ez jó cikk nagyon. Szépen összefoglalja az egészséges életmódot.

Linda • Polihisztor #1 • 1 hónapja, 2 hete és 2 napja

Bizony nem csak az az egészséges életmód, hogy úgy eszek. Nagyon sok rétű. Ez a cikk jól összefoglalja.