8 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Átesett az őssejt-kezelésen az első magyar kisgyermek!

2014. február 06.
2.2841
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Történelmi pillanat érkezett el a magyar orvostudományban, hiszen megkapta saját őssejtjeit az első magyar kisgyermek is, aki oxigénhiány általi agyi bénulást szenvedett a születés során.

Léna segítségét a Cord Blood Center őssejtbank nemzetközi kapcsolatai, valamint a Segítő Kéz Program nyújtották, aminek köszönhetően az amerikai Duke Egyetemi Kórházban Léna megkaphatja születéskor levett őssejtjeit.

A legújabb orvosi szakvélemények szerint ugyanis a születéskor fellépő oxigénhiányból fakadó agykárosodás az őssejtek segítségével sikeresen gyógyítható, a beavatkozás ráadásul teljesen kockázatmentes is.

A műtét 2013 decemberében zajlott, és miután az orvosok infúzión keresztül beadták Lénának az őssejteket. A jövőben kiderül, hogy sikeres volt-e a beavatkozás, ugyanis az orvosok semmi biztosat nem tudnak mondani a kezeléssel kapcsolatban.

Dr. Joanne Kurzberg, a műtétet végző szakorvos szerint Léna testében most óriási változások történnek, a sejtek ugyanis amint bekerülnek a szervezetbe, azonnal hormonális változásokat idéznek elő, amelyek olyan jeleket küldhetnek az agysejtek irányába, amitől helyreállhatnak a károsodott agyi funkciók. Az orvos szerint az eddigi tapasztalataik alapján 3-6 hónapon belül várhatóak a kezelés által előidézett első változások, azonban az, hogy teljesen meggyógyul és felépül Léna, nem tudják megjósolni, de nem zárják ki.

Átesett az őssejt-kezelésen az első magyar kisgyermek! - 2. kép