8 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Antitesttel semlegesíthető az AIDS kiváltója

2013. december 21.
1.9841
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Rockefeller Egyetem legfrissebb kutatásai szerint az emberi immunrendszer egyik összetevője, pontosabban egyik fehérjéje képes semlegesíteni a HIV vírust, a kísérleti egereken folytatott tesztek alapján legalábbis sikerrel jártak az orvosok, így a módszer a későbbiekben akár a betegség teljes gyógyításához is vezethet majd.


Az AIDS manapság már nem nevezhető halálos betegségnek, hiszen drága gyógyszerekkel ugyan, de a betegség szinten tartható. Ennek azonban ára van, méghozzá a napi szinten alkalmazott kezelés, ami gyakran súlyos mellékhatásokkal járhat együtt.

Ezen segíthet a jövőben az új módszer, amellyel kapcsolatban az állatkísérletek igencsak biztató eredményekkel szolgáltak, mindemellett pedig megvalósítását követően nem is igényel majd mindennapos alkalmazást. Az antitestet ugyanis képes az immunrendszer megtermelni, ezek a molekulák pedig folyamatosan képesek gyógyítani a vírusfertőzést.

Az orvosok egyébiránt öt különféle antitesttel is kísérleteztek a kutatás során, amelyek kivétel nélkül mind képesek voltak gátolni a vírus szaporodását, sőt, a szer még hatvan nappal a beavatkozást követően is hatékonyan vette fel a versenyt a HIV vírussal. A kísérletekhez mindemellett olyan rágcsálókat alkalmaztak, amelyek humanizálva lettek, hiszen az egereket az AIDS normális esetben nem támadja meg. A sikeres állatkísérletek után most a klinikai tesztek következnek.
5 hozzászólás

Enci

11 éve, 2 hónapja és 19 napja

Milyen jó lenne ha tényleg működne és gyógyítanának

válasz erre

krisztike

11 éve, 2 hónapja és 19 napja

Szerintem is lehet már gyógyítani, csak abban mi lenne a biznisz...szomorú smiley

válasz erre

Linda

11 éve, 2 hónapja és 19 napja

Sajnos ha lehetne is szerintem titkolják...

válasz erre

bonita

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

tényleg jó lenne ha tudnák gyógyítani

válasz erre

pilótakeksz

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

de jó is lenne, ha gyógyítanák

válasz erre