6 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

A vérszegénység 5 tünete

2019. szeptember 08.
10.7811
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A vérszegénység egy rendkívül alattomos betegség, ami az esetek többségében megbújik a háttérben, csak néhány kellemetlen, de egészen általános tünet árulkodik arról, hogy ilyesmi van a háttérben. Egy vérvétel természetesen rögtön kimutatja a dolgot, de ha például gyerekeknél fordul elő - mert náluk is meglepően gyakori -, akkor nehezebb kivitelezni mindezt. A vérszegénységet egyébiránt rengeteg dolog előidézheti, a helytelen életmód, a sok stressz, de alkati sajátosság is, éppen ezért összegyűjtöttük az öt leggyakoribb tünetet, hogy időben felismerhessük, ha probléma van.


1. Gyakori fáradtság

A vérszegénység egyik legtipikusabb tünete alighanem a gyakori fáradtság, ezáltal hiába alszunk eleget, reggel nem ébredünk pihenten, napközben gyakran tudnánk aludni, nehezen gondolkozunk, csökken a fizikai teljesítményünk és így tovább. Akár vashiányból, akár vitaminhiányból fakad a probléma - a B12- és a folsav hiánya például vérszegénységet okoz -, az izomzatok és az agy is kevesebb oxigénhez jut, vagyis gyakori fáradtság jelentkezik.

A vérszegénység 5 tünete - 2. kép

2. Fejfájás

A fejfájás egy meglepően gyakori probléma az emberek között, aminek a hátterében rengeteg dolog állhat, ezáltal az alváshiánytól kezdve a dehidratáltságig bezárólag bármi. Ha a fejfájás napi szinten jelentkezik, a fentieket pedig kizártuk a listáról, akkor könnyen lehet, hogy vérszegénység áll a háttérben, ezáltal olyan vitaminok hiányoznak a szervezetünkből, melyek valamilyen oknál fogva fejfájást idéznek elő.

3. Pulzusproblémák

Nagyon gyakran előfordul - idősebb korban pláne -, hogy a vérszegénységnek egyetlen tünete van, a túl szapora pulzus. Ennek az oka az, hogy a probléma negatív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre, hiszen a vashiányból fakadóan nehezen állítja elő a szervezet a hemoglobint, vagyis a szervezet nem tud elég oxigént szállítani a tüdőből a szerveinkhez, ergo a szervezetben oxigénhiány alakul ki, ami jobban megdolgoztatja a szívet, tehát felgyorsul a pulzus.

A vérszegénység 5 tünete - 3. kép

4. Problémák a szájban

A vérszegénység felderítéséhez gyakran elegendő lehet belenézni az illető szájába. Ha valakinek például túl világos, gyakran már-már fehéres a fogínye, és feltűnően vörös a nyelve, akkor ott a háttérben valami probléma figyelhető meg, az esetek többségében vérszegénység. Minél világosabb az íny, annál kevesebb a vörösvértest, ergo annál súlyosabb a probléma, míg a nyelv esetében a vörösséget általában az ehhez kapcsolódó gyulladás idézi elő.

5. Gyulladások

A vérszegénységnek számtalan formája ismert. Ha például infekciós vérszegénységről van szó, akkor a fentiek mellett gyakoriak az akut és a krónikus gyulladások, hovatovább a visszatérő fertőzések is a testben. Ilyen esetekben csak a vérvétel hozhat döntő bizonyítékot, ha ugyanis a hemoglobin szintje a fertőzésekkel együtt ingadozik, akkor vérszegénységről van szó, de sajnos a problémát gyakran más kísérőjelenség is övezi.
1 hozzászólás

moni1294

5 éve, 3 napja

Testvérem vérszegény, bár neki a fáradtságon kívül nincs más problémája.

válasz erre