A svéd kutatócsoport közel 20 ezer nőt vont be a vizsgálatokba a közel tíz évet felölelő kísérletek során. A kitöltött kérdőívekből és egyéb mérésekből kiderült, hogy azok a nők, akik naponta fogyasztottak teljes értékű tejtermékeket, különösen sajtot, joghurtot vagy tejet, azok jobban tudták tartani a súlyukat és kevésbé fenyegette őket az elhízás veszélye, mint azokat a nőket, akik inkább a zsírszegény tejtermékekre esküdtek.
A szakemberekhez visszajuttatott adatok szerint a zsírszegény tejtermékek csak azoknál a nőknél hoztak eredményt, illetve azoknak segítettek megőrizni a testsúlyukat, akik korábban is normál testtömegindex-szel rendelkeztek.
A kutatók külön kiemelték ugyanakkor - mivel nem tudtak tudományos magyarázatot adni a kilenc éves kutatás végeredményére -, hogy az sem kizárt, hogy semmiféle összefüggés nincs a zsírszegény és a teljes tejtermékek fogyasztása között, mert a táplálkozás egy általános emberi szokás, míg az elhízás a legtöbbször gyakran a genetikán és az életvitelen alapul.
Azt pedig a kutatás nem vizsgálta, hogy az érintettek milyen életmódot éltek, milyen egyéb ételeket fogyasztottak, illetve mozogtak-e eleget. Ezért még maguk a szakemberek sem ajánlják, hogy emiatt áttérjen valaki a zsírszegény tejtermékekről a teljes értékűekre.