9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

A siketség is gyógyítható őssejtek segítségével?

2013. december 11.
2.2461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egyre nagyobb figyelmet kap az orvostudomány részéről az őssejt-kutatás, amire könnyen lehet, hogy a teljes orvoslás építkezni fog a jövőben, hiszen újabb és újabb lehetőségekre derül fény a köldökvérből kinyerhető őssejtek felhasználását tekintve.


A Sheffieldi Egyetem orvosi csoportja az elmúlt hetekben újabb forradalmi eredményt értek el az őssejtek segítségével, egy embrionális eredetű idegsejt segítségével ugyanis képesek voltak gyógyítani a siketséget. A siketség a legtöbb esetben a fül belső elváltozásainak köszönhető, ahol két idegsejt-típus játssza a legnagyobb szerepet abban, hogy az érzékszerv feldolgozza a külvilág ingereit, avagy a hangokat.

Az egyik ilyen típusnak a szőrsejteket tekinthetjük, amelyek a kívülről érkező vibrációt képesek elektromos impulzusokká alakítva továbbítani az agynak. A szőrsejtekből fakadó halláskárosulás könnyedén orvosolható hallókészülékkel, de a másik típusú belső idegsejtek sérülésének kezelésére eleddig még nem létezett megfelelő módszer.

A Sheffieldi Egyetem kutatói azonban napvilágra hozták legfrissebb kísérleteik eredményeit, amelyeket embrionális őssejtekkel végeztek el. Ezeknek köszönhetően képesek voltak újra előállítani a belső fül idegsejtjeit, amelyek ismét lehetővé tehetik a hallást egy ember számára. A kísérleteket kémcsövekben végezték el, de mongol futóegereken, élő szervezet segítségével is képesek voltak reprodukálni.

A roncsolt hallóideggel bíró, tehát siketnek tekinthető állatokba ültetett embrionális őssejtek segítségével a kutatók tíz hét alatt képesek voltak visszaadni az élőlények hallását, ami a későbbiekben emberek esetében is felhasználható eljárás lehet.
4 hozzászólás

monikamanoka

11 éve, 3 hónapja és 1 napja

Minden tiszteletem a kutatóké!

válasz erre

hemberender

11 éve, 3 hónapja és 1 napja

Sokaknak segítség lesz ha sikerül megoldani tényleg.

válasz erre

leoni

11 éve, 3 hónapja és 1 napja

Ez azért nem semmi! Egyre több minden gyógyítható amúgy!mosolygó smiley

válasz erre

Sonci

11 éve, 3 hónapja és 1 napja

De durva!!!meglepett smiley

válasz erre