13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

A sikertelen fogyókúra egyik oka: a rossz memória

2014. december 22.
2.4041
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Nem minden esetben hozzáállásunkkal lehet a probléma, ha nem sikerül teljesítenünk egy fogyókúrát, az Aberdeen Egyetem kutatói ugyanis bebizonyították, hogy a sikertelen diéták egyik leggyakoribb okának a rossz memória tekinthető.


A memória hiányosságainak köszönhetően ugyanis a túlsúlyos emberek sokkal nagyobb valószínűséggel esnek kísértésbe, hiszen olyan funkciók, mint a lehetőségek felmérése, a sorrendiség fontossága, több feladat egyszeri elvégzése vagy az előzetes tervezés mind a memória, különösen a prospektív memória hatáskörébe esik.

A prospektív emlékezet nem más, mint egy az előzetes tervek és gondolatok kivitelezéséhez szükséges reakció. Ha hiányosságok fedezhetők fel ezen a területen, akkor az emberek képtelenek tervezni, és gyakran felejtenek el olyan dolgokat, amelyeket a közeljövőben kellene végrehajtaniuk. A fogyókúrázóknál pedig ez annyit jelent, hogy gyakran elfelejtik, vagy nem tudják felmérni a fogyókúra lényegét.

A brit egyetem munkatársai egy nagyobb fókuszcsoport keretein belül próbálták meg alátámasztani feltevésüket, hipotézisük pedig maradéktalanul beigazolódott. A jelentkező önkéntesektől ugyanis azt kérték, hogy három napon keresztül írják le, pontosan milyen ételeket fogyasztottak és mikor. A tesztek végeztével megvizsgálták a páciensek mentális képességeit is, különösen a prospektív memóriára vonatkozólag.

Az eredmények azt mutatták, hogy akik rosszabb memóriával rendelkeztek, azok lényegesen több cukros és szénhidrátban gazdag ételt fogyasztottak el, mint azok, akiknek a memóriájuk rendben volt. A kutatók szerint könnyen meglehet, hogy a jövőben a fogyókúrákhoz nem csak mintaétrendek és mozgástervek kapcsolódhatnak majd, hanem memóriafejlesztésre kiélezett módszerek is.
4 hozzászólás

Kicsi

10 éve, 24 napja

Na, igen, bevonulok a konyhába,mondván a család valami fincsi sütire vágyik, és az agyam már törli is azt hogy le akarok adni pár kilót. nyelvnyújtó smiley

válasz erre

kpal

10 éve, 24 napja

Én sok kenyeret eszek és az a hiba nálam főleg , de nem tudok ellenállni a friss meleg pérsüteményeknek mosolygó smiley

válasz erre

Zita.Péter

10 éve, 24 napja

Na erre sosem gondoltam volna! meglepett smiley Ördögi kör...

válasz erre

Babóca

10 éve, 24 napja

Ez nagyon érdekes. Pont a memória miatt eszünk több cukrot.

válasz erre